Vijesti 23.09.2016.

Banjaluka: ZIBL izbjegao stečaj

ČITANJE: 2 minute

Zavodu za izgradnju Banjaluke, odblokirani su računi i firma ne ide u stečaj, potvrdio je za ATV v.d. generalnog direktora Mile Mitrović. Zavod je uspio da skupi i isplati 85.000 maraka na ime potraživanja radnika koji su sudskim putem tražili svoje plate.

Zavod je dobio potvrdu banaka da je račun deblokiran, a radnici jednu od pet plata za ovu godinu. Tu nije kraj posla, za novog direktora koji je u fotelji tek 25 dana.

“Kad bi se sabrao ukupan dug, ali govorim trenutno ukupan dug, možda bi se on odnosio na nekih 500.000 maraka. Mislim da se duguju tri plate, računajte da je to nekih, okvirno, po 50.000 maraka. Računajte da smo dužni i bankama oko jedno 150.000 maraka”, rekao je Mile Mitrović, v.d. generalnog direktora Zavoda za izgradnju Banjaluka.

Mitrović od dobavlja i radnika dobio obećanje da u sljedeća dva mjeseca neće tužbama blokirati rad ZIBL-a. I banke su spremene da pruže priliku i pristale su na reprogram dugovanja. Sindikalci porucuju da pažljivo prate rad novog direktora.

“Radnicima se u ovoj godini duguje pet ličnih dohodaka koji su od prošle godine po minimalnoj cijeni rada, to moram da napomenem. Nemamo isplaćenu naknadu za topli obrok i naknadu za prevoz, sve ono što nam sljeduje po ugovoru o radu”, kazala je Anđelka Buzadžija, predsjednik sindikata ZIBL-a.

Bolji dani za Zavod i njegove radnike, samo što nisu, najavljuje direktor Mitrović. Ni kredit od 1.800.000 maraka neće biti potreban. U Zavodu su izračunali da će biti dovoljna polovina tog iznosa. Uzdaju se u nove poslove koje su dogovorili.

“Kapitalni se odnosi na segment Koridora 5c čiji je korisnik Autoceste FBiH. Mi smo u ulozi revidenta tehničke dokumentacije, s tim što smo mi članovi konzorcijuma”, istakao je Mitrović.

Mitrović se nada da će ZIBL isposlovati tehničke revizije, nadzor nad gradnjom i tehnički pregled objekata koji se grade u Banjaluci, ali i onih koje gradi država. Tako bi se konačno vratili u poslovnu trku.

(ATV)