Vijesti 26.02.2016.

Banski dvor čeka veća ovlašćenja nad tvrđavom: Kulturni centar “osvaja” Kastel

ČITANJE: 3 minute
kastel-banjaluka
Banski dvor upravlja tvrđavom Kastel sa pripadajućim okolnim zemljištem još od 2004, ali u novoj odluci, koja će se naći na skupštinskom zasjedanju 3. marta, nalaze se detalji koji bi mogli dovesti do značajnih promjena.

Prema riječima direktora Banskog dvora Milorada Petrića ta odluka će biti potkrijepljena ugovorom koji će precizirati detalje upravljanja Kastelom, pa tako i održavanja niza događaja.

Petrić kaže za Press da nije bio upoznat s ovom odlukom, a šta će ona značiti za građane, pa i organizatore mnoštva festivala na tvrđavi Kastel, biće poznato nakon potpisivanja pomenutog ugovora sa gradom.

Veća odgovornost

Ovom odlukom Banski dvor – Kulturni centar biće zadužen za upravljanje, ali i čuvanje, zaštitu i održavanje same tvrđave, površine oko Kastela od oko 50.000 kvadrata, kuća i zgrada na toj površini, te parkinga od 1.785 metara kvadratnih.

Banski dvor će, kako kaže Petrić, Kastelom upravljati u okviru svoje djelatnosti, na način kako se upravlja Banskim dvorom.

Predstavnici te ustanove će donositi godišnji program, na koji saglasnost daje gradonačelnik, ali su pri njegovoj izradi dužni da sarađuju sa nadležnim odjeljenjem grada, Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i drugim institucijama, prema potrebi. Banski dvor može ostvariti dio sredstava od ulaznica od redovne turističke ponude i korišćenja kulturnog dobra.

Ovim bi prestala da važi aktuelna odluka o ustupanju prava korišćenja Banskom dvoru nad objektima tvrđave Kastel.

– Važno je da napravimo i kartu na kojoj bi sve bilo označeno na toj površini sa Kastelom. Čuvarska služba će možda morati biti veća, ali će imati i veću odgovornost. Banski dvor bi ovim imao veće mogućnosti da ostvari i bolje prihode, konačno bismo mogli iznajmljivati prostor sa više mjesta. Naravno, sve mora biti u skladu sa našim pravilnicima i u službi zaštite Kastela kao kulturnog dobra – ističe Petrić.

Po svemu sudeći čekaju nas novi pravilnici i cjenovnici, a prema nekim najavama, ovoga ljeta moglo bi biti malo konfuzno kada je u pitanju organizovanje muzičkih događaja, dok ne budu ustanovljeni svi detalji. Petrić pak ističe da „dobri festivali neće biti ugroženi i da će uvijek imati svoje mjesto na Kastelu”.

Briga o Kastelu

Način korišćenja kulturnog dobra za realizaciju programa i sufinansiranje kroz korišćenje prostora i opreme sa naplatom zakupa ili bez naplate biće, kako je potvrdio direktor Banskog dvora, regulisan posebnim pravilnikom, koji bi donio gradonačelnik. Odlukom je, u obrazloženju, definisano da je u prvom planu briga o Kastelu.

– Uslovljavajući ovim aktima „ulazak” bilo kojeg prijavljenog programa, grad u prvi plan stavlja brigu o kulturnom dobru, a intencija je i obaveza da briga, i o svim ostalim kulturnim dobrima na području grada, bude podignuta na viši nivo – stoji u odluci.

Da li će usvajanjem ovog dokumenta ponovo biti pokrenuta priča o izmještanju velikih muzičkih događaja, posebno kada je u pitanju elektronska i rok muzika, ostaje da se vidi. Po svemu sudeći, ovo će, kako kaže i sam Petrić, biti teška godina, dok sve ne „legne na svoje mjesto”.

Nova lokacija za festivale

Mnogo je argumenata, priča Milorad Petrić, da Kastel nije pogodan za „teži zvuk” i da je vrijeme da se ponovo razmisli o alternativnim lokacijama za velike muzičke festivale.

– Imamo dokumentaciju koja nam ukazuje na to da Kastel nije dobro mjesto za elektronsku muziku. Te frekvencije štete samoj tvrđavi. Uz to česte su primjedbe građana na buku tokom ljetnih festivala koji traju do kasno u noć – ispričao je Petrić za Press.

(Press)