Magazin 10.12.2019.

BANSKI DVOR: Dobojska etno grupa “Iva” obilježila 15 godina postojanja

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak 9. decembra održan je koncert Muzički kaleidoskop etno grupe “Iva”.

Ovim koncertom Etno grupa iz Doboja obilježila je 15 godina postojanja i banjalučkoj publici predstavila projekat „Muzički kaleidoskop”, koji za glavni cilj ima promociju tradicionalne muzike naroda na prostoru Balkana i to u drugačijem i savremenijem aranžmanu.

– U skladu sa nazivom projekta „Muzički kaleidoskop”, Etno grupa „Iva” vodi kroz svoju muzičku cijev. Publika u Banskom dvoru je u jednom zvučnom prostoru, kojeg mi kao kaleidoskop okrećemo i mijenjamo slike, ali u ovom slučaju zvučne slike originalnih narodnih melodija. Što se tiče karaktera melodija, uglavnom su ljubavne pesme, šaljive pjesme, uz po jednu hrišćansku i jednu pagansku pjesmu. Sve govori o našoj tradiciji i očuvanju kulture i identiteta jednog naroda, te o postojanju naroda ovih prostora – rekao je rukovodilac etno-grupe „Iva” Saša Pavlović.

Gost koncerta bila je pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Etno grupa “Iva” osnovana je 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih – liturgijskih i paraliturgijskih pjesama. Ime je dobila po ljekovitoj travi ivi koja raste na obližnjoj planini Ozren. Grupa se zato trudi da na svojim nastupima opravda narodnu izreku: “Trava iva od mrtva pravi živa”.

Od svog osnivanja pa sve do danas, grupa je imala preko pedeset samostalnih koncerata, veliki broj nastupa na manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima i niz nastupa posvećenih velikim srpskim praznicima Vaskrsu i Božiću.

Dobitnici su zlatne medalje u Bijeljini na Majskim muzičkim svečanostima, Specijalnu nagradu za očuvanje i izvođenje starog srpskog izvornog pjevanja, Srebrnu medalju u Bijeljini na Majskoj muzičkoj svečanosti, nagradu za izuzetno uspješan rad i postignute rezultate u oblasti kulture i mnoga druga priznanja.

Danas je “Iva” jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja i značajan muzički ansambl na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske.

(Srpskainfo)