Magazin 15.10.2021.

BANSKI DVOR: Otvorena izložba Slobodana Rašića “70 godina Rudi Čajaveca”

ČITANJE: 1 minuta

U Banskom dvoru u Banjaluci u četvrtak uveče 14. oktobra otvorena je izložba „70 godina Rudi Čajaveca“, autora Slobodana Rašića – Bobare. Izložba će biti otvorena mjesec dana.

Ova izložba je dio projekta „70 godina Rudi Čajaveca od procvata do propasti“ udruženja Radnička solidarnost u BiH koji je realizovan uz nesebičnu podršku i pomoć fondacije Rosa Luxemburg, prenosi N1.

Izložba je trebala biti predstavljena javnosti 2020. godine, ali je zbog pandemije korona virusa više puta odlagana u Banjaluci. Premijerno je predstavljena u Tuzli 21. juna ove godine.

Rašić kroz brojne fotografije, novinske članke, svjedočanstva bivših radnika te neke od najpoznatijih proizvoda jedne od najvećih elektronskih industrija u bivšoj SFR Jugoslaviji donosi dokumentarnu priču o nastanku, razvoju i sunovratu Rudi Čajeveca.

Preduzeće Rudi Čajavec formirano je odlukom Vlade FNRJ 14. oktobra 1950 godine. Stalno se razvijalo da bi pred posljednji rat u BiH SOUR Čajavec imao oko 10,5 hiljada radnika. Na svom vrhuncu Čajavec je u svom sastavu imao 24 preduzeća i mjesečno izvozio 30 miliona dolara.

Ovo preduzeće kroz pljačkašku privatizaciju potpuno je uništeno iako je bilo temelj industrijskog i ekonomskog razvoja ne samo Banjaluke nego i Bosanske Krajine. U kompleksu Čajaveca, koji se nalazi u centru Banjaluke , kroz čiju su kapiju do početka 90-tih godina prošlog vijeka svakog dana ulazile hiljade radnika, danas se nalaze samo sjedišta političkih stranaka, tržni centri i ugostiteljski objekti.

(SB)