Magazin 03.03.2017.

Banski dvor – Promocija knjige „Miris neba“, autora Isidore Bjelice

ČITANJE: 4 minute

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 07. marta 2017. godine (utorak) u 20,00 časova biće promovisana knjiga „Miris neba“, autora Isidore Bjelice.

O knjizi

Moje misli nisu tvoje misli

Miris neba je priča koja će vam pokazati put kojim treba da idete ukoliko želite da vas život ne povrjeđuje i ne boli.

Kada ležite na samrtnom odru i čekate svoj kraj, život drugih ljudi protiče pored vas kao brza reka. Svi negde jure uvereni da imaju vremena. A vi ste kao mali nasip oko kojeg se slivaju i koji će svakog trena biti potopljen. Vole vas, žao im je, ali reka prosto vuče i oni odlaze put svojih iluzija i poslova, strasti i želja, sigurni da se smrt uvek dešava nekom drugom.

Isidora odlazi sa prijateljicom u Nicu da proslavi rođendan i odmori se od brojnih terapija koje je imala. Odlazi u Šanelovu prodavnicu i uz čašu šampanjca prepušta se zabavi razgledanja nove kolekcije.

Tu je ugledala misterioznu damu koja će joj otkriti istinu o Koko Šanel i povesti na duhovni put samootkrivanja. Na ovom putu Isidora će se osloboditi predrasuda i zabluda, dobiće nova saznanja i emotivno olakšanje.

Isidora Bjelica – kratka biografija

Rođena u Sarajevu. Diplomirala i magistrirala dramaturgiju na FDU. Jedno vrijeme radila kao asistent na predmetu Scenario. Kao kolumnista i filmski kritičar pisala je za gotovo sve veće novine sa eks-jugoslovenskog prostora. Najduže se zadržala u Kuriru, gdje je pisala kolumnu od 2003. do 2007. godine, pod nazivom Blek sabat. Zapažene kolumne imala je i u Dugi, Studentu, Blicu nedelje, Pravdi, Ekspresu, Lisi, Tini, Ona, Storiju, Objektivu, Tabloidu, Srpskoj reči, Pogledima… Feljtone, putopise i reportaže godinama je pisala za Profil i Damu.

Objavila preko šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, petnaest pod pseudonimom. Skoro sve njene knjige su bestseleri koji su doživjeli i po deset, petnaest izdanja. Najpopularniji su: Spas, Spas 2, Sama, Voleti i umreti na Karibima, Ljubav u Tunisu, Moj deda Luj Viton, Tajni život slavnih Srpkinja, Princeze di Montenegro, Dama iz Monaka, Srpkinja – prodate su desetine hiljada primjeraka. Svoju prvu knjigu Prvi probuđeni objavila je u ediciji Pegaz još sa 18 godina i dugo vremena je bila najmlađi član UKS. Njen magistarski rad objavljen je pod nazivom Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije.

Kao pozorišni pisac i reditelj najveći uspjeh doživjela je sa dramom Sarajka u Beogradu, koja je deset godina punila hale. Veoma uspješni komadi bili su i Ozloglašena, Psovači, Tako je govorio Broz… Za dramu Skadarlijka dobija i prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na Internacionalnom festivalu u Sarajevu.

Kao TV autor radila je nekoliko projekata, od toga Klot–Frket na BK i BN televiziji, i Isidorin ljubavni vodič na televiziji Metropolis.

Kao scenarista i reditelj potpisuje 2000. godine prvi srpski nezavisni film Dorćol–Menhetn.

Kao modni dizajner šešira imala je preko deset revija, za koje je dobila niz internacionalnih priznanja.

Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspjeh doživjela drama o Isidori Sekulić. Tvorac je niza performansa i umetničkog projekta Politart, koji je doživio veliku internacionalnu promociju, a posebno je zapažena njena izložba sa N. Pajkićem u Muzeju savremene umetnosti Egzibicija nacionalnog pomirenja.

Isidora je dobitnik i dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade „Dragiša Kašiković“ za publicistiku, Nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih nagrada za brojne humanitarne angažmane.

Za roman Spas dodijeljena joj je nagrada Zlatni Hit liber 2014. godine.

Kao glavni urednik potpisala je nekoliko projekata: Isidorine ženske strane, Hepi-end, Trag istine. Već tri godine je glavni urednik diplomatskog magazina Vip Trip Diplomatik… Članica je udruženja Klub prvih žena. Isidora govori pet jezika, globtroterka je koja je dva puta obišla cijelu zemaljsku kuglu, pasionirani tviteraš, udata za N. Pajkića i majka dvoje djece, Vile i Lava.

Od otkrivanja da boluje od opake bolesti posvećena je alternativnim načinima liječenja i saznanjima iz te oblasti. Njena djela prevođena su na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

(BLportal)