Magazin 15.11.2018.

BANSKI DVOR Promocija knjige Tanje Stupar-Trifunović

ČITANJE: 1 minuta

Promocija knjige “Razmnožavanje domaćih životinja” Tanje Stupar-Trifunović biće održana večeras s početkom u 19 časova u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u organizaciji Uduženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

O knjizi će, pored autorke, govoriti Kristina Ljevak, urednica Izdavačke kuće “Buybook”, i  profesor Igor Simanović. S književnicom i gostima će razgovarati Vanja Šušnjar-Čanković.

Stupar-Trifinovićeva je za petu pjesničku zbirku nedavno dobila književnu nagradu “Milica Stojadinović Srpkinja”, koju dodjeljuje Zavod za kulturu Vojvodina.

“Razmožavanje domaćih životinja”, neuobičajeno obimna za pjesničku knjigu (114 stranica), sadrži 53 uglavnom duže i narativne pjesme.

One su raspoređene u šest ciklusa, ali su sve prožete nježnom brutalnošću, kroz koju se iskazuje pjesnička istina, na kojoj autorka insistira.

U njoj se miješa monoteizam s paganstvom, a likovi iz grčke mitologije se spuštaju u našu nimalo uzvišenu svakodnevicu.

Mitološke, prije svega junakinje, ali i pojedini junaci, poprimile su ljudske osobine, a s njima i nesavršenstvo tzv. malog balkanskog čovjeka, odnosno žene.

Znači da je ova “knjiga o ženama naših prostora, o njihovoj hrabrosti, njihovim svakodnevnim usponima i padovima, jedan katalog ženskih sudbina, nabijen mudrošću nekog ko traga za ljubavlju uprkos neizbježnim porazima”.

(Nezavisne)