Magazin 16.04.2019.

BANSKI DVOR: Promovisana knjiga poznatog američkog pjesnika srpskog porijekla Čarlsa Simića

ČITANJE: 2 minute

Promocijom knjige poezije “Tetovirani grad” prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Evropski atlas lirike”, američkog pjesnika srpskog porijekla Čarlsa Simića, u Banjaluci su danas otvorene 6. Međunarodne banjalučke večeri poezije čiji je cilj promocija pisane riječi, te druženje pisaca i čitalaca.

Urednik izdavačke kuće “Kuća poezije” iz Banjaluke Zdravko Kecman, koji je i organizator manifestacije, rekao je da će manifestacija trajati do novembra, kada će ova izdavačka kuća dodijeliti nagradu “Evropski atlas lirike” za ovu godinu.

“Simić je trebalo da dođe u martu, ali su ga zdravstveni problemi u tome spriječili. Danas ćemo predstaviti ovu zbirku tako što ćemo čitati njegovu poeziju, a to će učiniti mladi ljudi, učenici, koji su budućnost poezije i koji će se družiti i sa ovom knjigom”, rekao je Kecman novinarima uoči promocije u Kulturnom centru “Banski dvor”.

Kecman je najavio da će narednih dana književni karavan “Kuće poezije” krenuti u gradove širom Republike Srpske – Ribnik, Kneževo, Jezero, Srebrenicu, Prijedor, Kostajnicu i druge, gdje će književnici promovisati svoje knjige i družiti se sa čitaocima.

“Na ovaj način knjiga treba da stigne tamo gdje je pomalo zapostavljen čitalački prostor. To je decentralizacija kulture. Cilj je da se pisci i čitaoci što više druže”, naveo je Kecman.

On je rekao da “Kuća poezije” radi na brojnim projektima, a ova godina će za njih biti veoma plodna.

Književnica Aleksandra Čvorović rekla je da je “Tetovirani grad” dragocjena za svakog ljubitelja poezije.

“Dobro je što `Kuća poezije` kao izdavač svake godine prevede po jednog izuzetnog evropskog i svjetskog pjesnika. Čarls Simić je srpskog porijekla i dodatno smo ponosni što je neko `naše gore list` postigao velike uspjehe. On je jedan od najboljih živih pjesnika Amerike”, rekla je Čovorovićeva i dodala de je Simić obećao da će posjetiti Banjaluku i održati književno veče čim mu zdravstveno stanje bude to dozvoljavalo.

(Srna)