Svijet 29.11.2021.

BARBADOS POKREĆE DOMINO EFEKAT: Dok je kraljica živa, Komonvelt opstaje, poslije neizvjesno

ČITANJE: 4 minute

Zbor djece u veljači 1966. domoljubnim je pjesmama na Barbadosu dočekao englesku i svoju kraljicu Elizabetu II. Krajem iste godine izglasali su neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, u sklopu kojeg je taj otok bio još od kolonizacije u drugoj polovici 17. stoljeća.

Kraljičin prvi posjet bio je velika svečanost. U glavnom gradu Bridgetownu okupili su se brojni građani, a kraljica i Vojvoda od Edinburgha posadili su stabla u “Kraljičinom parku”. Građanke su, po uzoru na kraljicu, tog dana odjenule šešire i bijele rukavice, prenosi Jutarnji.hr.

Kraljica se neće miješati

Danas, 55 godina kasnije, Elizabeta II. suočava se sa gubitkom ovog karipskog otoka. Nekadašnja “mala Engleska” umanjit će svoje veze sa Krunom jer će Barbados od monarhije prijeći u status republike, pod prvom predsjednicom Sandrom Mason, koja je donedavno bila glavni upravitelj, a pobijedila je na izborima unutar Parlamenta, što je u skladu s Ustavom te otočne države. Uslijedilo je to nakon što je još krajem prošle godine, kako podsjeća Daily Telegraph, premijerka Mia Mottley najavila kako Barbados namjerava učiniti republikom. Ipak, Barbados namjerava održavati odnose i suradnju sa Commonwealthom.

To je, naravno, odluka koju kraljica u skladu sa svojim ovlastima i stavovima ne namjerava komentirati. Službeni odgovor Palače bio je da se radi o temi za koju su nadležni vlada i narod Barbadosa.

– Palača će biti tiha po ovom pitanju kao što je uvijek bila kada je Barbados posrijedi, jer znaju da je referendum, kao što je izvorno dogovoreno ukazom iz 2005., legalno proveden.

List piše kako su članovi Kraljevske obitelji redovito posjećivali otok, princ Harry tamo je bio 2016., princ Charles 2019. Kraljica je i osobno uvijek izražavala svoju naklonost prema narodu Barbadosa. Tijekom svog posjeta 1975. dočekalo ju je deset tisuća stanovnika, a ona je stekla njihovo simpatije dodijelivši titulu viteza tamošnjem igraču vrlo popularnog kriketa Garfieldu Sobersu.

Ipak, republikanski pokret bio je snažan proteklih desetljeća. Još 1966. londonski su mediji prenijeli kako je u rulji koja je dočekala kraljicu bilo onih koju su mahali crvenim komunističkim zastavama i crnim svastikama. Sve do 1979. Ustavna komisija tvrdila je kako narod Barbadosa čvrsto stoji uz kraljicu, no politička previranja postala su sve glasnija te su političari u novom mileniju čak tri puta zatražili referendum o napuštanju Commonwealtha, 2000., 2005. i 2008. godine.

Trećina svjetske populacije

Kraljica je Commonwealthom zavladala 1952. Radi se o skupu zemalja koje su udružene u dobrovoljnoj organizaciji nacija još od 1949., a potječu iz nekadašnjeg carstva. Godinu kasnije otišla je na gotovo šestomjesečno putovanje zemljama članicama. No, mnogi su je ubrzo napustili i izglasali da žele biti republika, poput Gvajane, Trinidada i Tobaga te Dominikanske republike. Nakon odluke Barbadosa o istupanju iz saveza, Commonwealth ostaje na 14 zemalja. Ipak, ne treba dvojiti kako je i dalje riječ o moćnom savezu jer, uz članice poput Australije i Kanade, zauzima gotovo trećinu svjetske populacije, piše Daily Telegraph,

Još 1954. Kraljica je opisala odnose u savezu kao “međusobnu ljubav i poštovanje, a nikada prisilu”. Stoga se očekuje da će ostati vjerna svom stavu. Iako će sigurno žaliti za svojom ulogom na Barbadosu, Elizabeta II., piše Telegraph, neće učiniti ništa kako bi potkopala odluku lokalne vlade i naroda.

List podsjeća kako je Malta još 1974. napustila kraljicu, Mauricijus je postao neovisan 1968. a 1992. je napustio Commonwealth. U oba slučaja kraljica je postupila istovjetno. Malta i Mauricijus tranziciju su objasnili svojom željom da se razvijaju, a ne da napuste britansku krunu. No, barbadoška premijerka Mason ovog puta je otišla korak dalje i rekla kako je “vrijeme da zemlja potpuno napusti svoju kolonijalnu prošlost”.

– Mislim da nije pitanje zašto Barbados napušta kolonijalni sistem, nego zašto je to učinilo toliko malo karipskih zemalja prošlih stoljeća – kaže Phillip Murphy, ravnatelj Instituta za studije Commonwealtha sa Sveučilišta u Londonu, dodajući kako su sve te zemlje imale koristi od Commonwealtha.

Čekaju njenu smrt?

Telegraph vjeruje kako je neminovno da će potez Barbadosa izazvati zabrinutost oko mogućeg domino efekta. Republikanske debate vode se u brojnim zemljama članicama, od Australije do Jamajke. Ranije ove godine ustavne konzultacije su vođene u Tuvaluu, iako su njihovi stanovnici 2008. izglasali lojalnost Elizabeti II. Svaka zemlja odlučuje za sebe. Istovremeno, protivnici republikanizma ističu kako su zemlje poput Barbadosa, koje su u vrijeme pandemije pogođene velikom ekonomskom krizom zbog pada turizma od kojeg žive, u nepovoljnom položaju te da sada nije vrijeme za takve odluke.

Britanski list ističe kako bi još jedna neminovnost mogla kumovati raspadu Commonwealtha, a to je smrt Elizabete II. koja je proslavila 95. rođendan i omiljena je u brojnim zemljama članicama koje se tako i iz emotivnih razloga ne žele rastati sa krunom. Očekuje se da bi u slučaju njene smrti više zemalja moglo zatražiti status republike uz, kao i Barbados, održavanje veza sa Savezom u nekoj mjeri.

(SB)

Oznake: Komonvelt