Region 21.12.2022.

Barikade 12. dan na sjeveru KiM

ČITANJE: 1 minuta

Sjever KiM i dalje je blokiran. Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa sjevera pokrajine. Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Noć na barikadama protekla je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Tokom noći čulo se više detonacija u Mitrovici, koje su postale svakodnevnica. Nema informacija šta je izazvalo detonacije, da li je policija uništavala pirotehnička sredstva ili je cilj uznemiravanje javnosti. Kod Srba veću zabrinutost, međutim, izazivaju stalni zahtjevi iz Prištine da se uklone barikade.

Policisjke patrole se nalaze na više punktova u mješovitim sredinama poput Bošnjačke mahale, ali i na putu između Mitrovice i Zvečana.

Krizni štab srpskog naroda je saopštio da je za sutra u podne zakazan protest na barikadama u Rudaru kod Krsta  zbog izjave Aljbina Kurtija da će uklanjanje barikada izazvati i ljudske žrtve.