Magazin 28.11.2018.

BAŠ PO MJERI Modnom revijom protiv predrasuda

ČITANJE: 1 minuta

Modna revija osoba sa invaliditetom “Baš po mjeri” biće organizovana sutra u Muzeju Republike Srpske sa početkom od 19 časova.

Reviju je pokrenula doktorica iz Banjaluke Snežana Kutlešić-Stević, a nastala je po uzoru na slicne reviju u Evropi i Americi  u kojim su uključene osobe sa invaliditetom.

Osnovna ideja revije je da se osobe sa invaliditetom prikažu u novom svjetlu kao potpuno ravnopravni članovi društva, da se skrene pažnja da su oni tu sa nama i da samo zajedno i uz razumijevanje i prihvatanje razlika možemo dalje.

“Biće ovo veče druženja, prijateljstva, emocija i nekih novih uspjeha. Tema revije ovoga puta su roditelji i djeca. Predstaviće nam se oditelji sa invaliditetom i njihova djeca kao i djeca OSI i njihove mame i tate. Revijom pokušavamo podižemo svijest o osobama sa invaliditetim i rušimo barijere, koje su svakodnevno prisutne u društvu”, kažu organizatori.

O pravima osoba sa invaliditetom više se govori od kada su Ujedinjene nacije 2006. godine objavile Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koja se temelji na načelima kao što su: poštovanje urođenog dostojanstva, individualne samostalnosti, uključujući slobodu vlastitog izbora i nezavisnost osobe, kao i zabrana diskriminacije.

(buka)