Biznis 09.01.2021.

Baštinac: Hoće da donesu Odluku da Srpska nema pravo davati koncesije na teritoriji Republke Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku rekao je da veliki problem predstavlja kada 2021. godine srpski EPS treba da počne da gradi “Buk Bijela” pod odličnim uslovima za Republiku Srpsku, ali i BiH.

On je reagovao na zahtjev dvadeset i četiri zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijet Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine da se očituje oko rješavanja spora sa Republikom Srpskom koji je prouzrokovan donošenjem Odluka o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana (HE) “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini.

“Nije bio problem kada je 2011. godine njemački energetski gigant RWE tražio koncesiju na Buk Bijelu pod nepovoljnim uslovima za Republiku Srpsku, pa i BiH. Veliki problem predstavlja kada 2021. godine srpski EPS treba da počne da gradi “Buk Bijela” pod odličnim uslovima za RS, pa i BiH”, napisao je Baštinac na svom Twitter nalogu.

 

“Sud BiH dao nam je rok do 30. januara da se izjasnimo. Poslije toga hoće da zaustave Buk Bijelu i da donesu Odluku da Republika Srpska nema više pravo davati bilo kakve koncesije na teritoriji Republke Srpske bez državnih institucija”, rekao je on.