Biznis 02.04.2019.

“BATAGON”: Imamo regularne namjere u “Birču”, iznenađuju nas neosnovane optužbe

ČITANJE: 4 minute

Predstavnici kompanije Batagon saopštili su danas da su iznenađeni tretmanom investitora i već danima izloženi senzacionalističkim medijskim napisima i neosnovanim optužbama pojedinih grupa i političkih opcija u Republici Srpskoj, što nanosi štetu i negativno utiče na reputaciju kompanije.

Iz ove kompanije ukazuju da su navedene aktivnosti osnov za podnošenje tužbi za naknadu štete i iniciranje potencijalne krivične odgovornosti.

– Predstavnici kompanije Batagon internešnal AG upozoravaju da se ovakvim neosnovanim napadima ugrožavaju ozbiljni investicioni projekti. Stvorena je atmosfera kojom se urušava povjerenje prema investitorima i plasiraju neosnovane optužbe prema kompaniji Batagon Internešnal AG, što može biti i povod za obustavu naših daljih poslovnih aktivnosti na tržištu Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Čelnici Batagona se nadaju da će predstavnici Vlade Republike Srpske, oštro stati na put svim daljim spekulacijama na račun ove kompanije.

– Menadžment Batagona je uvjeren u jasne namjere Vlade Republike Srpske da pošalje ohrabrujuću i pozitivnu poruku i podršku svim budućim investitorima, umjesto plasiranja lažnih optužbi koje u krajnjoj instanci najviše štete imidžu zemlje i obeshrabruju investitore – saopštli su iz ove kompanije.

U saopštenju se podsjeća da se Batagon internešnal AG, potpisanim Memorandumom sa Vladom Republike Srpske, a na ime otkupa potraživanja prema AD Birač – u stečaju, obavezao na ispunjenje obaveza na način koji nijedna od do tada zainteresovanih strana nije pristala.

– Prihvaćeni su uslovi u kojima je u potpunosti osigurana Vlada Republike Srpske, dok je Batagon preuzeo i obavezu širih ulaganja, koja će biti velika razvojna komponenta za regiju Birača i Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Iz ove kompanije navode da je Batagon internenšal AG na tržište BiH ušao sa jasnim ciljem da unaprijeđuje privrednu i poslovnu klimu, stabilizuje poslovanje akviziranih kompanija, otvori nova radna mjesta i pokaže da je društveno odgovorna kompanija.

– Svi relevantni podaci o kompaniji Batagon internešnal AG i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje su dostavljeni Vladi Republika Srpske. Nakon detaljne provjere i analize dobijena je i prethodna saglasnot za sticanje kvalifikovanog – kontrolnog učešća u Pavlović internešnal bank ad Bijeljina od strane Agenciji za bankarstvo Republike Srpske, u skladu sa Zakonom utvrđenim procedurama čime je odstranjena bilo kakva sumnja na upitnost vlasništva i pozadinsku strukturu kompanije – navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Batagon internešnal AG vlasnik pravnih lica na teritoriji Švajcarske, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te da zapošljava preko 1.000 ljudi. Takođe, kompanija posluje sa više od 10.000 kompanija iz EU, Afrike, Azije i Rusije i do sada je investirala značajna finansijska sredstva u više zemalja EU.

U saopštenju se navodi da je u posljednjih godinu i po dana Batagon aktivno prisutan u zemljama regiona i na prostorima bivše Јugoslavije, gdje je do sada investirao više od 100 miliona evra, te da je tokom procesa investiranja zaposlio više od 600 radnika, sa tendencijom daljeg rasta i utvrđenim dugoročnim poslovnim ciljevima za naredni period.

Iz ove kompanije podsjećaju da se Batagon internešnal obavezao prema Vladi Republike Srpske da ulaže u razvoj Olimpijskog centra Јahorina i da su sa preuzimanjem hotela Bistrica, preuzete i obaveza za 103 radnika i njihove porodice sa šire teritorije regija Pale, Sokolac, Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo.

(RTRS)

SDS: Pet pitanja za Viškovića o “Batagonu”

Imajući u vidu da je kompanija Batagon u današnjem saopštenju kazala da su „svi relevantni podaci o kompaniji Batagon internešnal AG i dokaz o raspoloživim sredstvima za ulaganje dostavljeni Vladi Republike Srpske”, saopštio je SDS, ova stranka je zatražila od premijera Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da javnosti odgovori na sledeća pitanja:

1. Zašto Vlada Repulike Srpske nije raspisala javni postupak prilikom prodaje svog udjela potraživanja u fabrici glinice Birač već je direktnom pogodbom, na mala vrata, uvela firmu Batagon internešnl AG?

2. Da li Vlada Republike Srpske raspolaže dokazima da se Batagon internešnl AG ikada bavio poslovima proizvodnje glinice ili bilo kojom drugom poslovno-proizvodnom aktivnosti kojom se bavi fabrika glinica Birač AD Zvornik?

3. S obzirom da je prije nekoliko dana kazao da ne zna ko su vlasnici firme Batagon internešnl AG, da li se premijer Višković u međuvremenu raspitao o kakvoj firmi se radi i ko je stvarni vlasnik preduzeća?

4. Da li je premijer Višković došao do saznanja od kada postoji preduzeće Batagon internešnl AG, ko su akcionari, čiji je kapital preduzeća i da li u vlasničkoj strukturi ima lica iz poslovno-političkog života Republike Srpske?

5. Zašto se, ako su dostavljeni svi relevantni podaci o kompaniji Batagon internešnl AG, već 5 mjeseci, kriju od javnosti te informacije i zbog čega Vlada izbjegava informisanje Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u fabrici glinice Birač?

“Smatramo da je krajnje vrijeme da se konačno, nakon 15 godina, u Narodnoj Skupštine Republike Srpske raspravlja o stanju u privredi sa posebnim osvrtom na fabriku glinice Birač AD Zvornik”, zaključili su u SDS-u.