Svijet 12.11.2020.

BBC ANALIZIRA: Kakav će biti rasplet beskonačno dugih izbora u SAD?

ČITANJE: 6 minuta

Već je prošlo nekoliko dana od završnog prebrojavanja glasova na predsjedničkim izborima u SAD, a Donald Trump još nije priznao poraz niti dao ikakve naznake da to namjerava učiniti u skoroj budućnosti.

Umjesto toga, opetovano iznosi razne optužbe o ukradenim glasovima. Kako bi potvrdio te navode, Trump mora dokazati da je nekoliko desetaka tisuća glasova iz više država prijavljeno na nezakonit način; za što mnogi smatraju da neće uspjeti.

No Trump je i dalje uporan u svojim tvrdnjama zbog čega raste nesigurnost u cijeloj zemlji, a mnogi se pitaju koji će zapravo biti njegov sljedeći potez, prenosi Index.hr.

BBC je napravio analizu ove situacije i pokušao odgovoriti na pitanje kako se s ovom nesigurnom situacijom nose ključne skupine i kako bi se sve na kraju moglo odigrati.

Treba li Trump priznati poraz? Republikanci: Ne još

Generalan stav republikanaca jest da Trump još uvijek ne treba priznati poraz.

“Predsjednik ima puno pravo proučiti navode i prema zakonu zatražiti ponovno brojanje glasova”, rekao je Mitch McConnell, vođa republikanaca u američkom Senatu.

Tijekom posljednje četiri godine republikanci su razvili uspješnu strategiju reakcije na kontroverzne istupe Donalda Trumpa – ugrizu se za jezik, utihnu i čekaju da oluja prođe. Njihova računica je jednostavna, piše BBC, rijetki od njih se usude naljutiti čovjeka na takvoj poziciji moći.

Dakle, unatoč predsjednikovom izbornom porazu, republikanci za sada zadovoljno stoje po strani i puštaju predsjednika da inzistira na pobijedi putem “legalnih glasova”, sve dok se ne riješe naizgled uzaludne pravne bitke i ne potvrde rezultati izbora. Strpljivo čekaju, puštaju predsjednika da izbaci svoju frustraciju, dok istovremeno šutke smatraju da zapravo nema dovoljno dokaza za promjenu izbornih rezultata.

Možda ne riječima, ali svojim postupcima pokazuju kako su već prihvatili da će u siječnju dobiti novog predsjednika.

Treba li Trump priznati poraz? Glavni državni odvjetnik: Stvari još nisu jasne

Američki glavni državni odvjetnik Bill Barr poslao je u ponedjeljak memorandum svom višem osoblju, omogućavajući time istragu izborne prijevare.

“Iako se s ozbiljnim optužbama treba postupati vrlo pažljivo, promišljene, špekulativne ili izmišljene tvrdnje ne bi trebale biti osnova za pokretanje saveznih istraga”, naveo je Barr u dopisu Ministarstva pravosuđa.

Barr je time dao dopuštenje da vlada istraži nedokazane tvrdnje o izbornim nezakonitostima u više država u kojima je Trump izgubio s razlikom od nekoliko desetaka tisuća glasova. Mada u dopisu glavni državni odvjetnik zvuči vrlo oprezno, njegov memorandum hranit će apetit Trumpu i njegovim pristašama koji inzistiraju na tome da su im izbori ukradeni.

U SAD-u inače postoje određene zaštitne mjere koje sprečavanje političko miješanje u kaznene istrage, posebno oko izbora, no Barr je sada uklonio neke od njih.

Treba li Trump priznati poraz? Njegov uži krug: Ne! (ili možda ipak da?)

Predsjednikovi najbliži suradnici, poput Rudyja Giulianija, javno mu daju podršku pri njegovom osporavanju izbora.

To ima i svoju praktičnu stranu. Naime, kada Trump prestane biti predsjednik oni gube svoj posao i time poziciju moći. Neki njegovi suradnici, poput glasnogovornice Bijele kuće Kayleigh McEnany, uhvatili su se strategije čvrste vjere u Trumpovu pobjedu (“Ovi izbori nisu gotovi, dapače”), dok se drugi, poput državnog tajnika Mikea Pompea, koriste humorom (“Da, bit će mirnog prijelaza na drugu Trumpovu administraciju”).

Što se tiče obitelji, Trumpova dva najstarija sina, Don Jr i Eric, opetovano su branili svog oca i širili njegove tvrdnje o izbornoj prijevari. S druge strane, njegova kći, Ivanka Trump, utihnula je nakon izbora, a govorka se kako ona i njen suprug smatraju da je vrijeme da Trump prizna poraz.

Treba li Trump priznati poraz? Njegovi pristaše: Naravno da ne!

Početkom prošlotjednih izbora, mnogi su Trumpovi pristaše bili uvjereni da će, unatoč anketama koje su ukazivale na suprotno, njihov kandidat pobijediti. Čak i nakon završetka izbora, neki su konzervativci i dalje bili sigurni u njegovu pobjedu.

Prema anketi Reutersa/Ipsosa koja je provedena tijekom vikenda, otprilike 40% republikanaca i dalje ne vjeruje da je Biden pobijedio na predsjedničkim izborima (među općom populacijom taj broj iznosi 21%).

Trumpova kampanja planira diljem SAD-a održavati skupove “Stop krađi”, a postoje izvješća da će Trump u narednim danima organizirati skupove koji nalikuju predizbornoj kampanji. Izgleda da su stvari jasne – ako će Trump nastaviti s borbom, njegovi pristaše bit će uz njega.

Treba li Trump priznati poraz? Joe Biden: Da

Nakon što su subotnji rezultati pokazali kako je Joe Biden pobjednik predsjedničkih izbora, on i njegov tim učinili su što su sve što se može kako bi tranzicija prema budućem predsjedniku tekla glatko i metodično. Biden je u ponedjeljak održao sastanak sa svojom radnom skupinom za koronavirus, a u utorak je odgovarao na pitanja novinara pri čemu je obećao da će u narednim tjednima najaviti imenovanja viših vladinih dužnosnika.

Kazao je kako će republikanci na kraju prihvatiti njegovu pobjedu, čak i uz “blago zastrašivanje sadašnjeg predsjednika”. Njegovi odvjetnici energično rade na osporavanju Trumpovih navoda na sudu, a Biden izgleda uvjeren u uspješan ishod.

“Iskreno, mislim da je to sramota … Kako to reći taktično? Mislim da ovakav stav neće pridonijeti predsjednikovom ugledu”, kazao je Biden.

Treba li Trump priznati poraz? Trump: “Građani neće prihvatiti namještene izbore!”

Naravno, jedino je Donaldu Trumpu sasvim jasno zašto još uvijek nije priznao Bidenovu pobjedu. Možda on uistinu vjeruje da na sudu može dokazati prijevaru kod više desetaka tisuća glasova i promijeniti rezultat izbora.

Cinici će reći da se radi o kombinaciji zaštite osobnog brenda – koji ne trpi poraz – i pokušaja da od pristaša prikupi dovoljno sredstava za dugotrajnu pravnu borbu. Što god da bio razlog, u jednom će trenutku morati prihvatiti realnost. Naime, savezne države u narednim tjednima moraju potvrditi svoje izborne rezultate prema kojima Biden ima većinu od 538 elektorskih glasova. Elektori će se 14. prosinca okupiti u glavnim gradovima država kako bi službeno izabrali predsjednika i potpredsjednika, a u siječnju bi njihovu odluku trebao potvrditi Kongres.

Nakon toga samo preostaje da Biden 20. siječnja prisegne za predsjednika te će time završiti Trumpova era u Bijeloj kući sviđalo se to njemu ili ne; i bez obzira složio se on s time ili ne.

Naravno, Trump bi se mogao ponovno kandidirati na izborima 2024., a možda će utrti put za predsjedničku kandidaturu nekome od svoje djece ili političkih suradnika. Uskoro bi trebao doći kraj ovogodišnjih izbora, ali političke igre mogu trajati u nedogled.

(SB/Banjaluka.net)