Vijesti 10.11.2016.

Beba iz Banjaluke oboljela od meningitisa

ČITANJE: 1 minuta

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS hospitalizovan je petnaestomjesečni dječak koji je obolio od meningitisa.

Kako saznajemo, dječak je iz Banjaluke i ne ide u jaslice ni u vrtić i ima petogodišnju sestru.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti dr Antonija Verhaz kaže da je oboljela beba hospitalizovana u utorak.

– Dječak je premješten u Kliniku za infektivne bolesti pod kliničkom slikom meningokokne bolesti sa meningitisom. Zdravstveno stanje djeteta je za sada stabilno, a u toku su dalje terapijske procedure – istakla je Verhazova i dodala da u Klinici za infektivne bolesti nema druge djece sa navedenom dijagnozom.

Istakla je da je meningokokna bolest infektivno oboljenje koje se najčešće manifestuje kao meningitis ili sepsa, i raširena je u cijelom svijetu.

– Danas je ova bolest sporadična, a epidemijski oblici se rijetko javljaju. Kod većine inficiranih osoba meningokok, odnosno uzročnik, zadržava se nekoliko sedmica u ždrijelu, a onda nestaje. Kod malog broja bolesnika uzročnik prelazi u krv i tada može doći do ispoljavanja sepse ili meningitisa – istakla je Verhazova.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da im zvanično nije stigla prijava u vezi sa oboljelim djetetom koje je hospitalizovano u UKC-u RS.

– Za deset mjeseci ove godine Institutu je prijavljeno 13 osoba oboljelih od meningokoknog meningitisa – rekla je portparol ovog instituta Milka Mrđa.

(Glas Srpske)