Vijesti 16.01.2016.

Beč suspendovao Šengen

ČITANJE: 2 minute
austrija sengen

Austrijski kancelar Verner Fajman mijenja kurs prema izbjeglicama i najavljuje da Austrija stavlja privremeno van snage Šengenska pravila i sprovodi pojačane granične kontrole.

Fajman je istakao da će Austrija privremeno staviti van snage Šengenska pravila i da odmah važi obaveza posjedovanje dokumenata na granici.

“Ako EU ne uspije da obezbjedi spoljne granice dovodi se cio Šengen u pitanje. Tada mora svaka zemlja da kontroliše svoje nacionalne međe”, poručio je kancelar.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh, rekao da je svijesno, uslijed rekonstrukcije vlade, izabrao dosadašnjeg šefa policije u pokrajini Burgenland Hans Petera Doskocila za budućeg ministra odbrane, ističući da novine u vladi znače i kontrolu azilanata na granicama.

“Doskocil će kao praktičar veoma brzo izraditi projekat kako je moguća bolja kontrola na granicama”, objasnio je Fajman za sutrašnje izdanje “Esterajh-a”.

On je istakao da će Austrija, kao i Njemačka, pojačano kontrolisati svoje granice i sprovoditi vraćanje azilanata.

Prema njegovim riječima, izbjeglice koje ne putuju u Njemačku biće odbijane na granicama Austrije.

“Svako ko dolazi kod nas treba da bude strožije kontrolisan. Ko nema pravo na azil ili ne želi kod nas da podnese molbu za dobijanje azila treba da se odbije sa granice. U zemlju će moći samo oni koji kod nas imaju pravo na azil i koji nisu vraćeni iz Njemačke”, najavio je on.

Fajman je, u do sada neuobičajeno oštrom tonom kritikovao EU.

“Zaprepašćujuće je da EU, na osnovu komplikovane konstrukcije, tako važne probleme kao što je izbjeglička kriza ne može brže da riješava”, naglasio je on.

Fajman je izrazio nadu da će uskoro poći za rukom obezbjeđivanje spoljnih granica EU, jer u suprotnom, kako kaže, prijeti dovođenje cijele EU u pitanje.

Takođe je ponovio da želi da blokira svu finansijsku pomoć državama koje ne žele da prime izbjeglice.

“Ko po pitanju izbjeglica nije solidaran, mora računati na veto u vezi finansijske pomoći”, zaključio je Fajman.

(NN)