Politika 02.07.2022.

BEĆIROVIĆ: Bakire, prestani izigravati plemenskog poglavicu, nanosiš štetu BiH

ČITANJE: 1 minuta

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarisao je odluku Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da se odazove pozivu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prestane izigravati plemenskog poglavicu i nanositi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena u svrhu predizborne kampanje. Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje institucije i čije nadležnosti ne mogu prisvajati ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović, a ni Milorad Dodik glumeći predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini – rekao je Bećirović.

– Pozivam Bakira Izetbegovića da stavi državne interese iznad stranačkih interesa te da zajedno s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu nefunkcionalnom državom, a sve kako bi se u izbornoj godini predstavio kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je navodno nešto odbio u Briselu – poručio je Bećirović.

Pozvao ga je da ne urušava Ustav BiH.

– Pustite gospodine Izetbegoviću državne institucije neka funkcionišu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ne preuzimajte na sebe ulogu vrhovnog poglavara jedne etničke grupe jer to niste i nikada neće ni biti – rekao je Denis Bećirović, prenosi Bosnainfo.

(SB)