Politika 22.12.2022.

BEĆIROVIĆ: Da je SDA imala većinu, glasali bi za mandatara iz HDZ-a, to je Izetbegović rekao

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) je komentarisao današnju odluku Predsjedništva da Borjanu Krišto (HDZ) imenuje za mandatarku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zadovoljan je ovom odlukom te smatra da je ovo najava dobrih vijesti iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“U Bosni i Hercegovini se često plasiraju negativne vrijednosti i bili smo svjedoci incidenata, sukoba i često su oni dolazili iz Predsjedništva. Želim poslati poruku svim ljudima da je izgleda došlo vrijeme za pozitivne vijesti iz Predsjedništva”, izjavio je Bećirović.

Naglasio je da je ova institucija jednoglasno donijela odluku o angažovanju Oružanih snaga (OS) za, kako je naveo, pomoć stanovništvu na zahtjev lokalnih, civilnih vlasti.

“To je dobra vijest, jer smo svi bili svjedoci šta se dešavalo, posebno kada su bili požari i koliko je bilo problema”, dodaje.

Ocijenio je da je ovo najbrže imenovanje mandatara ikada te je ukazao da je Predsjedništvo imalo dvije opcije.

“Želim reći da su pred članovima Predsjedništva bile dvije opcije. Prva je bila da Zoran Tegeltija (SNSD) ostane u tehničkom mandatu najgoreg Vijeća ministara u ovom stoljeću. Druga opcija je bila da glasamo u skladu s ustavom, zakonom i poslovnikom. Treće opcije nije bilo i odlučio sam se za postupak predviđen ustavom, zakonom i poslovnikom”, kazao je.

Smatra da je odluka da se Krišto imenuje za mandatarku predsjedavajuće Vijeća ministara odraz demokratske političke kulture.

“Pogledajte primjer susjedne Crne Gore u kojoj je odnos bio 40:41 u korist parlamentarne većine. Predsjednik (Milo Đukanović) je dao mandat iako su imali samo jednog poslanika više. Elementarno demokratsko pravilo je da se mandat da onome koji može dokazati da ima parlamentarnu većinu”, naveo je.

Bećirović je mišljenja da bi i SDA podržala Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara.

“Nema razlike u ovom pogledu između SDA i Osmroke (SDP, NiP, NS, SBiH, NES, PDA, BHI Fuad Kasumović, Za nove generacije). Da je SDA napravila većinu i SDA bi glasala za mandatara iz HDZ-a. To je prije izbora rekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović i to svi dobro znaju”, napomenuo je.

Također je napomenuo da će Parlament Bosne i Hercegovine donijeti konačnu odluku o izboru predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Poručio je da njegova odluka u imenovanju mandatara Vijeća ministara neće utjecati na njegove stavove o NATO-u. Prema njegovim riječima, neće povući niti jedan potez kojim će se usporiti put u NATO.

Podsjećamo, i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović (SNSD) je podržala da Krišto bude mandatarka, dok je član Predsjedništva Željko Komšić bio protiv. Novu državnu vlast činit će Osmorka, SNSD i HDZ, prenosi Klix.

(SB)