Politika 29.11.2021.

BEĆIROVIĆ: Današnjom sjednicom Doma naroda deblokiran rad Parlamenta BiH

ČITANJE: 2 minute

Delegat SDP-a BiH u Domu naroda PS BiH Denis Bećirović smatra da je održavanjem današnje hitne sjednice tog doma deblokiran rad najvišeg zakonodavnog državnog organa.

U kratkoj izjavi za Vijesti.ba, Bećirović ocjenjuje da današnje zasjedanje ima ogroman značaj, te da je njegova suštinska poruka da se svi izabrani predstavnici u zakonodavnim ali i u izvršnim organima vraćaju u institucionalne okvire djelovanja.

“Moja inicijativa prvo prema gospodinu Izetbegoviću početkom oktobra, pa prema gospodinu Čoviću početkom novembra, i na kraju okupljanje jedne trećine delegata u Domu naroda je definitivno rezultirala deblokadom Parlamentarne skupštine BiH”, smatra Bećirović.

Tokom sjednice poručio je da niko ne treba bježati od dijaloga ali u legalnim institucijama države BiH i o pitanjima za koja su nadležne te institucije.

“Stoga sam i na samoj sjednici vrlo jasno potcrtao da nema i da ne može biti nikakvog dijaloga o političkoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Na koncu vrlo je važno da svi zajedno shvate da moramo izgrađivati jednu novu političku kulturu u BiH. To ne smije biti podanička kultura, već kultura razgovora, dijaloga o konkretnim pitanjima kako bi svim ljudima u našoj zemlji bilo bolje”, zaključio je Bećirović

On je otvorio današnju sjednicu, ali i zatvorio svojim izlaganjem u kojem je delegatima iz RS poručio kako o državnoj imovini odluke donosi i već je odluku donio Ustavni sud BiH čije su odluke konačne i obvezujućeg.

Bećirović je početkom novembra uputio zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se našla Informacija Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o razlozima blokade rada najvišeg zakonodavnog organa države Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na obrazloženje pravnog osnova blokiranja rada ovog državnog organa vlasti.

(SB)