Politika 28.12.2022.

BEĆIROVIĆ: Entiteti ne mogu dijeliti sa BiH imovinu koja nije njihova

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je, prema odredbama Ustava BiH, država Bosna i Hercegovina nastavila međunarodno-pravni subjektivitet Republike Bosne i Hercegovine, što je čini nosiocem cjelokupne državne imovine.

Kako je istakao, “Milorad Dodik mora znati da entiteti i drugi niži nivoi vlasti mogu koristiti sredstva koja su im potrebna za ostvarivanje svojih pojedinačnih nadležnosti, u mjeri u kojoj bi mogli biti ovlašteni zakonom koji donosi Parlamentarna skupština BiH”.

“Također, Dodik treba da prestane da daje besmislene izjave u kojima kaže da neće dijeliti imovinu sa Bosnom i Hercegovinom, jer ne može dijeliti ono što nije njegovo. Država Bosna i Hercegovina i državna imovina su svetinje koje ne mogu biti predmet bilo kakve političke trgovine“, rekao je Bećirović.

Naglasio je da isključivo država Bosna i Hercegovina ima isključivu nadležnost da kroz odluke nadležnih državnih organa reguliše sva pitanja u vezi sa državnom imovinom, te da entiteti, ali i niži nivoi vlasti te odluke moraju poštovati.

Bećirović ističe da državna imovina odražava državnost, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet koji pripadaju isključivo državi Bosni i Hercegovini, a ne entitetima, kao i da je državna imovina osnovni element da državna vlast suštinski bude, te ne formalno, suverena vlast, i zato je i uređenje državne svojine njena isključiva nadležnost.

“Država Bosna i Hercegovina ima ne samo vanjski, već i unutrašnji kontinuitet (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, koju funkcionalno predstavlja državna vlast. Izraz ‘država’ u Ustavu BiH odnosi se isključivo na Bosnu i Hercegovinu i Preciznije, odnosi se na tri različita elementa: na cjelokupnu državu Bosnu i Hercegovinu kao samostalan, suveren i međunarodno priznat entitet, na najviši nivo vlasti u državi (za razliku od entitetskih i nižih nivoa vlasti). ), te o suverenom međunarodnom pravnom nasljedniku (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Neupitan kontinuitet između Republike Bosne i Hercegovine i današnje države Bosne i Hercegovine, ističe Bećirović, nedvosmisleno upućuje na zaključak da je državi Bosni i Hercegovini, prema Sporazumu o sukcesiji, data državna imovina navedena u tom Ugovoru.

“To znači da je Bosna i Hercegovina vlasnik te imovine. Nikakve neutemeljene izjave Milorada Dodika ne mogu promijeniti osnovne ustavne činjenice”, naveo je Bećirović.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da i pored saradnje sa strankama u Sarajevu neće biti dogovora i pregovora oko tzv. državne imovine jer ona, kako tvrdi, ne pripada državi već entiteta, a to će pokazati “hoće li biti Bosne i Hercegovine ili ne”, prenosi Klix.