Politika 21.12.2022.

Bećirović: Neosporno da će predsjedavajući Savjeta ministara biti iz HDZ-a

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da je nesporna činjenica da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripada HDZ-u, te da će imenovanje biti obavljeno u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Savjetu ministara i Poslovnikom Predsjedništva BiH.

Bećirović je rekao da stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i da nikada neće ni biti iznad Ustava i zakona BiH, kao i odluka Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije izbora javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara ove godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti, niti sada izokretati”, rekao je Bećirović povodom, kako je naveo, niza proizvoljnih i tendencioznih tekstova kojima se neutemeljeno povezuje pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara sa pitanjem realizovanja strateških spoljnopolitičkih prioriteta BiH.

Bećirović je rekao da “nikada neće povući nijedan potez koji će usporiti put zemlje u NATO savez”.

“Nasuprot tome, Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka”, rekao je Bećirović.

Predsjedništvo BiH trebalo bi da razmatra imenovanje mandatara za novi saziv Savjeta ministara Borjane Krišto, a član Predsjedništva BiH Željko Komšić je najavio da će, ukoliko to bude na dnevnom redu, imati nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

(Srna)