Politika 07.03.2023.

Bećirović osudio napade na Kavazovića

ČITANJE: 2 minute

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović snažno je osudio posljednje verbalne napade na reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića.

“Povodom nastavka orkestriranih i zlonamjernih medijskih napada na duhovnog poglavara Bošnjaka muslimana reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića, javno pozivam Milorada Dodika da prestane sa upotrebom neprimjerenog vokabulara. Milorad Dodik je glavni promotor ratnohuškačke retorike i antidejtonske politike. Podsjećam javnost, upravo je Dodik jedini političar u Bosni i Hercegovini i Evropi koji je javno prijetio opkoljavanjem kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, naveo je Bećirović.

Kako je dodao, zbog takve politike poziva Tužilaštvo BiH da počne raditi svoj dio posla i procesuira ekstremne političare koji ugrožavaju mir i stabilnost u zemlji, prenosi Klix.ba.

“Sve političare u zemlji pozivam da poštuju tradicionalne vrijednosti tolerancije i zajedničkog života u Bosni i Hercegovini i doprinose međusobnom razumijevanju i poštovanju prava na slobodu savjesti i vjere. Političari ne bi smjeli širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i crkvama”, naglasio je.

Kao član Predsjedništva BiH, najoštrije “osuđuje Dodikove pokušaje izokretanja činjenica o kojima je govorio vrhovni duhovni poglavar Islamske zajednice”.

“Dodik mora znati da nikada nećemo šutjeti kada vidimo da se ugrožavaju ljudska prava, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Mi se ne bojimo pokušaja zastrašivanja od strane deklarisanih rušitelja države BiH. Oni moraju znati da će se naša borba za demokratsku i evropsku BiH voditi u institucijama države. Ako neko misli da je moguće politiku voditi izvan odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i zakona BiH onda mora biti svjestan i do kakvih negativnih konsekvenci takva politika može dovesti”, navodi se u poruci člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Podsjetimo, Kavazović je govorio o nužnosti odbrane BiH na sve načine.

“Današnja borba je u institucijama BiH. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to ’92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, kazao je Kavazović.

(A. S.)