Politika 25.01.2023.

Bećirović – Perinat: Unaprijediti ekonomsku saradnju

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasador Španije u BiH Marija Tereza Lizaranzu Perinat ocijenili su da su odnosi dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja, te da je potrebno unaprijediti ekonomsku saradnju, posebno u oblastima saobraćajne infrastrukture, ekologije i obnovljivih izvora energije.

Sagovornici su konstatovali da dvije zemlje imaju prijateljske odnose, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje i unapređenje odnosa u svim oblastima u skladu sa obostrano izraženim interesima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Perinatova je poručila da Španija podržava BiH u procesu evropskih integracija.

Bećirović je rekao da nastavak podrške BiH ima poseban značaj uzimajući u obzir da će Španija u drugoj polovini ove godine predsjedavati Savjetom EU.

Na sastanku je ukazano da, iako je Španija prisutna u BiH kroz različite vidove saradnje, do sada nije bilo značajnijih ulaganja u BiH.

U tom kontekstu navedeno je da je potrebno uložiti dodatne napore na unapređenju ekonomske saradnje, za šta postoje dobre pretpostavke imajući posebno u vidu veliko špansko tržište i preko njega povezanost sa zemljama Južne i Srednje Amerike, navedeno je u saopštenju.

Bećirović je naglasio da dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju u oblasti odbrane.

(Srna)