Politika 28.03.2023.

Bećirović pri svom kabinetu formirao Savjet za ekonomska pitanja, na čelu Domazet

ČITANJE: 1 minuta

Pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, formiran je Savjet za ekonomska pitanja sa ciljem razmatranja bitnih tema ekonomskog karaktera iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna i strateška pitanja iz oblasti ekonomije o čemu daje sugestije i preporuke koje član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji člana Predsjedništva BiH.

Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za ekonomska pitanja zasniva se na pro bono osnovi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sastav Savjeta čine akademici, univerzitetski profesori, istaknuti privrednici i preduzetnici iz oblasti malog, srednjeg i velikog biznisa, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju i oblikovanju najvažnijih pitanja iz oblasti ekonomskog rasta i razvoja, konkurentnosti i socioekonomskih problema.

Na prvoj sjednici, članovi Savjeta su upoznati sa prijedlogom/inicijativom člana Predsjedništva BiH Bećirovića za donošenje državnog zakona o gasu, te su razmotrili stanja i perspektive u gasnom sektoru Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, iskazana je podrška diverzifikaciji izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom, te prepoznata uloga prirodnog gasa kao strateškog energenta za Bosnu i Hercegovinu u srednjem roku sa ekonomskog, energetskog i sigurnosnog aspekta.

Za predsjednika Savjeta imenovan je prof. dr Anto Domazet, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Bosnainfo.

(SB)