Politika 24.11.2022.

BEĆIROVIĆ: Strpljivo ću raditi da jednog dana sva tri člana Predsjedništva BiH obilježe 25. novembar

ČITANJE: 2 minute

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović upriličili su večeras prijem povodom takozvanog dana državnosti BiH na kojem nije bio niko od predstavnika Republike Srpske, koja 25. novembar ne priznaje kao praznik.

Bećirović je tokom obraćanja rekao da će strpljivo raditi na tome da jednog dana sva tri člana ove institucije organizuju obilježavnje 25. novembra.

Bećirović je rekao ljudi širom BiH traže mir, ekonomski razvoj i bolji životni standard, a da bi se ta očekivanja ispunila moraju, kako je naveo, ubrzati put BiH u punopravno članstvo EU i NATO-a.

Komšić je u obraćanju govorio o dvije verzije, odnosno vizije BiH, pa je za jednu rekao da je spremna da se bori za vrijednosti demokratije, vladavine prava i jednakosti svih građana, da slijedi vrijednosti ZAVNOBIH-a.

Drugu verziju je opisao kao onu koja je podanička i plaši da se bori za sve vrijednosti modernog demokratskog svijeta i za vrijednosti na kojima je BiH utemeljena.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Mijatović: Vidimo se u petak u Banjaluci

Članovi Pokreta za državu (PzD) koji djeluje kao klub u Narodnoj skupštini RS-a večeras su prisutni u sarajevskoj Vijećnici na prijemu povodom Dana državnosti BiH.

Njihov predstavnik Vojin Mijatović (SDP) je poručio: “Domovino sretan ti rođendan”.

U nastavku je istakao da večeras u Vijećnici nema niti članova SNSD-a kao ni članova opozicije.

“Ponos je stajati pored zastave svoje zemlje sa svojim Bosancima i Hercegovcima. Sutra se vidimo u Banjoj Luci na Svečanoj akademiji. svi su dobili pozive. Neće sigurno biti ni SNSD-a ni opozicije, a vidjet ćemo ko će sve doći od Bosanaca i Hercegovaca! Živjela Bosna i Hercegovina!”, napisao je Mijatović.

U društvu članova PzD-a večeras je i potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Podsjetimo, PzD je pod pritiskom zbog glasanja u vezi s izborom delegata u Dom naroda Parlamenta BiH. Glasanje u NSRS je zakazano za 30. novembar i taj dan će se znati da li će SNSD imati tri ili četiri delegata odnosno da li će opozicija i PzD uspjeti da podijele dva delegatska mjesta, prenosi Klix.

(Srna/SB)