Politika 04.12.2022.

Bećirović: Usaglašavanje stavova RS i Srbije nema odraz na odluku BIH i njenu spoljnu politiku

ČITANJE: 1 minuta

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović odgovorio je na stavove predsjednika RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa Srbiju u vezi sa učešćem BiH na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Bećirović je poručio da je Bosna i Hercegovina nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

“Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju spoljne politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o spoljnoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu”, istakao je član Predsjedništva BiH, prenosi Klix.ba.

Naglasio je Bećirović i da bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku Bosne i Hercegovine.

“Dodik i  RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopšte pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Bećirović.

(Z.M)