Politika 27.10.2022.

BEGIĆ: Presrećan sam, tražiću od Dodika da budem na konsultacijama sa strankama

ČITANJE: 2 minute

Prema danas utvrđenim rezultatima izbora za ovaj nivo vlasti novi potpredsjednik Republike Srpske je Ivan Begić.

Iako je u prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Davor Pranjić, kandidat HNS-a vodio u utrci za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, nakon ponovljenog brojanja glasova i pristiglih glasova putem pošte situacija se promijenila. Prema danas utvrđenim rezultatima izbora za ovaj nivo vlasti novi potpredsjednik Republike Srpske je Ivan Begić.

U ekskluzivnoj izjavi za Buku kaže da ga je vijest zatekla u bolnici tokom posjete ocu i da je jako srećan zbog ove vijesti.

„Ja sam od samog starta, od objavljivanja rezultata smatrao da nisu tačni rezultati kada govorimo o potpredsjedniku Republike Srpske. Kontrolno brojanje je meni išlo na ruku i ne mogu biti lažno skroman i ne reći da sam u ovom momentu presrećan. Prvo su oni proglasili, čak i danas, na sjednici Centralne izborne komisije mog protukandidata za potpredsjednika Republike, pa su se ispravili. Više od kontrolnog brojanja u moju korist su išli glasovi putem pošte tako da mogu reći da sam ja izabran izbornom voljom građana Republike Srpske koji su otišli iz Republike Srpske“, rekao je Begić u izjavi za Buku.

Osnovne četiri teme njegovog političkog djelovanja biće: ostanak mladih u Republici Srpskoj, izgradnja infrastrukture u krajevima odakle Begić dolazi, obnova u dijelu Republike Srpske iz kog potiče (Posavina) i borba za pravnu i uređenu državu.

„Znate za silna hapšenja i progone od strane države“, rekao je Begić za Buku.

Jedan od njegovih prvih zahtjeva biće učestvovanje u formiranju Vlade Republike Srpske.

„Iako je Ustavom Republike Srpske rečeno da u konsultacijama sa parlamentarnim strankama učestvuje samo predsjednik Republike Srpske, ja ću tražiti od novoizabranog predsjednika Republike Srpske da na tim konsultacijama budu prisutni i potpredsjednici Republike Srpske iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda“, kaže Begić.

Na kraju ovog kratkog razgovora zatražili smo njegovu poruku građanima.

„Najmanje što mogu reći je: Hvala vam, sada je vrijeme da idemo raditi“, poručuje Begić.

(SB)

Oznake: Ivan Begić