Politika 04.10.2022.

Begić: Zaspali s jednim, a osvanuli sa drugim rezultatima

ČITANJE: 2 minute

Ovo je prilično zanimljiv postizborni period, moram priznati da nisam očekivao ovakav rasplet stvari, kazao je Ivan Begić, kandidat za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, na današnjoj pres-konferenciji u Banjaluci.

Poredeći podatke koje je njegov izborni štab dobijao tokom izborne noći s podacima koje je objavio CIK, Begić je ustvrdio da se radi o nepravilnostima:

“Na dan izbora, 23 sata 48 minuta, 1.724 glasa Ivan Begić, 351 glasa HDZ. Sat vremena iza ponoći, 1.924 glasa Ivan Begić, 586 HDZ. Mi idemo spavati, osvane jutro u Centralnoj izbornoj komisiji, trenutno najkriminalnijoj instituciji u BiH, 1.275 glasova Ivan Begić, 1.310 glasova HDZ. Nakon cijelog dana čekanja, niza padova sajta Centralne izborne komisije, koji ničemu ne služi, nisu sposobni da naprave sajt da radi svake dvije godine, u 16.46 Ivan Begić – 1.429, HDZ – 1.472 glasa”, rekao je Begić.

“Zanimljivi podaci na nekoliko mjesta poput Dervente. Izborno mjesto Bosanski Lužani, na prvom presjeku CIK-a ujutru imam 18 glasova, a poslijepodne 12 glasova. Moj protivkandidat ujutru ima osam glasova, a poslijepodne ima 24 glasa. Je li to neko u CIK-u unio zapečećenu ili je vršeno prebrojavanje. Nemamo podatak da je vršeno prebrojavanje, nego da će tek na 76 mjesta u BiH biti vršeno”, dodao je.

Begić je naveo i spornu situaciju u gradovima kao što su Pale, Sokolac, Rogatica, Rudo, Čajniče, Foča, Nevesinje, Gacko, Bileća, Trebinje i drugima, za koje ironično kaže da su “tradicionalno hrvatski gradovi”. Tvrdi da je u pitanju izborni inženjering.

“U tim mjestima dominiraju glasovi za HDZ-a. Ako uzmete izborne statistike, rezultate od devedesetih godina do danas, HDZ tu nikad nije imao ni jedan glas. U Hrvatskim mjestima sam ja dobio većinske glasove, a u srpskim mjestima dobio HDZ. Ne može mi to niko objasniti nego da se radi o izbornom inženjeringu. Mi od jutros šaljemo žalbe CIK-u, tražimo prebrojavanje na mjestima gdje smo identifikovali da HDZ ima nenormalno velik broj glasova, gdje ne postoji nijedan Hrvat.”

Begić je tokom izborne noći proglasio pobjedu za poziciju potpredsjednika Republike Srpske, da bi ga kasnije podaci koje je objavila Centralna izborna komisija demantovali.

(A.S.)

Oznake: Ivan Begić