Vijesti 30.11.2015.

Belgija za osnivanje “evropske CIA”

ČITANJE: 1 minuta
Belgija je pozvala na osnivanje Evropske obavještajne agencije radi borbe protiv prijetnje od džihadističkog nasilja nakon terorističkih napada u Parizu.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je francuskoj radio stanici “RTL” da se vrlo brzo mora oformiti Evropska obavještajna agencija po uzoru na američku Centralnu obavještajnu agenciju kako bi se obrađivale informacije o sumnjivim ekstremistima i otkrivali oni sa neprijateljskim namjerama.

Poziv belgijskog premijera dolazi nakon terorističkih napada izvršenih 13. novembra u Parizu koje je izvršila ekstremistička ćelija, koja je djelovala iz Belgije čime je ukazano na neuspjeh u razmjeni informacija između nekoliko evropskih obavještajnih agencija.

Mišel je upozorio da je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju bezbjednosne službe to što se informacije razmjenjuju samo između zemalja i nema protokola za širu saradnju.

“Ako bi obavještajne službe mogle bez greške da razmjenjuju informacije onda više ne bi bilo ni napada”, naglasio je belgijski premijer.

Krajem prošle sedmice, evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos, takođe je pozvao na osnivanje panevropske obavještajne agencije, ali je Mišel priznao da će biti teško sprovesti ideju u dijelo.

On je napomenuo da je, uprkos napadima u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, francuski ministar unutrašnjih poslova “oprezno reagovao na prijedlog”.

Ni Njemačka nije skrivala skepsu prema mogućnosti osnivanja evropske CIA.

“Ne bi trebali trošiti energiju na evropsku obavještajnu agenciju, već bi trebalo da se koncentrišemo na poboljšanje razmjene informacija posredstvom postojećih institucija”, rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

(Agencije)