Politika 01.01.2023.

BENJAMINA KARIĆ: Konačno odredište BiH su EU i NATO, a tamo ne idemo praznih ruku

ČITANJE: 2 minute

Sve naše aktivnosti i projekti u 2022. godini bili su zasnovani na strateškim pravcima s ciljem pozicioniranja Sarajeva kao grada budućnosti, ali i podizanja kvaliteta života naših građana, kazala je u novogodišnjem intervjuu za „Dnevni avaz“ Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Ona je govorila i o saradnja s Kijevom, glavnim gradom Ukrajine.

– Bila mi je čast i privilegija, na poziv gradonačelnika Vitalija Klička, predstaviti grad Sarajevo na forumu posvećenom Kijevu. Ne postoji nijedno mjesto na svijetu koje s Kijevom suosjeća više od Sarajeva, koje više razumije Kijev i njegove građane. Kijev i građani Kijeva nisu sami. Svijet je, možda kao nikada prije, ujedinjen u solidarnosti, divljenju, poštovanju. Međunarodna pomoć sigurno neće izostati. Tome svjedoči i potpisana Deklaracija za obnovu Kijeva. Sarajevo je blagoslovljeno prijateljima širom svijeta, a ta mreža prijateljstva radit će i za Kijev. Građanima Kijeva i drugih ukrajinskih gradova poručujem da u gradu Sarajevu i mojim sugrađanima imaju iskrene prijatelje, a da tom obećanju sada svjedoči i potpisani sporazum o prijateljskoj saradnji. Zajedno ka mirnoj i svjetlijoj budućnosti – rekla je Karićeva.

Dio njenih odgovora odnosio se i na to šta Sarajlije mogu očekivati od 2023. godine.

– Uvjerena sam da će generacija kojoj pripadam znanjem i radom prevazići ovaj privremeni zastoj u našem ukupnom razvitku, da će moći otkloniti brojne prepreke koje posijaše nedobronamjerni i ljudi uskih vidika. Želim vjerovati u našu snagu i sposobnost stvaranja novih vrijednosti, boljih ekonomskih osnova i sigurnije budućnosti za svakog pojedinca u našem Sarajevu, u našoj Bosni i Hercegovini. Tempo kojim ćemo napredovati zavisi u najvećoj mjeri od nas samih.

Sarajevo postaje bh. prijestonica u punom kapacitetu, a time i funkcionalna, dinamična i atraktivna evropska metropola!

Naša vizija je Sarajevo kao glavni grad države buduće članice Evropske unije, privredom orijentirano prema turizmu i pružanju usluga, opredijeljeno da bude društveni, ekonomski, obrazovni, politički i komunikacijski centar Bosne i Hercegovine, te lider u našoj zemlji i lider regiona.

Na tom putu ohrabruje nas što je BiH dobila status kandidata za EU. Moramo da pokažemo ozbiljnu posvećenost, ostvarujući što je moguće veći napredak na svom reformskom putu, koji nas vodi ka konačnom odredištu – u Evropsku uniju i NATO.

I ne ide tamo praznih ruku Bosna i Hercegovina. Pogotovo Sarajevo, koje će uvijek biti i danas je moralni podsjetnik te iste Evrope da je bilo i ostalo dio antifašističkih snaga pobjede nad mračnim silama; da je grad heroj upisan na stranice evropske i svjetske historije; da naši građani dijele civilizacijske vrijednosti s progresivnim evropskim narodima; da je ovo mjesto susreta svjetova, kultura i religija, koje ljubomorno čuva svoj pluralni izraz i njeguje tradicionalne vrijednosti – zaključila je Karićeva, prenosi Avaz.

(SB)