Vijesti 13.02.2016.

Beograd: Bankari krali štednju, nestalo 400.000 evra

ČITANJE: 3 minute
sberbank
Protiv trojice službenika jedne beogradske filijale Zberbanke, Prvo osnovno javno tužilaštvo povelo je istragu zbog sumnje da su oštetili ovu banku za više od 400.000 evra.

Krajem januara policija je uhapsila A. N. zbog sumnje da je počinio krivična djela nesavjestan rad u službi i prevaru, dok su dvojica njegovih kolega I. R. i D. Đ. osumnjičeni samo za nesavjestan rad. Sva trojica su u pritvoru.

Policija, međutim, još uvek intenzivno traga za četvrtim osumnjičenim, za kojeg se vjeruje da je bio “mozak” ove akcije i da je zloupotrebom tuđe, odnosno falsifikovanjem lične karte jednog starijeg Beograđanina, podigao svu njegovu ušteđevinu, sa sve pripadajućim kamatama, sa šaltera banke.

Ova velika prevara bankarskih radnika, kako se sumnja, dobro je osmišljena još odavno. Čak se vjeruje da je sve počelo još onog trenutka kad je vremešni Beograđanin stavio na štednju svoj novac, 400.000 evra. On se nije, kao što to čine mnogi sugrađani i štediše, redovno raspitivao i interesovao o iznosu kamate i ušteđenog novca na ime glavnice, koju je povjerio banci. Međutim, kad je prije izvjesnog vremena otišao da se raspita o iznosu ušteđevine, od službenika banke dobio je odgovor da na računu ima – “nula dinara”.

Čim se oporavio od šoka, i on i nadležni iz banke čitav slučaj su prijavili policiji, koja je pokrenula istragu. Provjeravani su svi oni za koje se smatralo da su bili bliski sa štedišom i da su, možda, imali saznanja o tome koliko on novca posjeduje, ali i zaposleni u banci. Krug se sužavao i krajem januara u ruke policije “pala” su trojica radnika banke.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, banci je nepoznata osoba, predstavljajući se imenom i prezimenom penzionera-štediše, najavio dolazak u ekspozituru radi podizanja novca. To je, inače, uobičajena procedura kada se podiže veća suma para, prije svega deviza, te ni ovog puta ništa nije ukazivalo na to da je riječ o prevari.

I zaista, određenog dana i u zakazano vrijeme, na šalteru Zberbanke pojavila se osoba i zatražila “svoj” novac, predajući falsifikovanu ličnu kartu, sa svojom fotografijom, ali na ime i svim ostalim podacima pravog štediše. Službenik banke, za kojeg se vjeruje da je bio u prethodnom dosluhu i dogovoru sa lažnim štedišom, bez problema je isplatio sav novac, a novopečeni parajlija je nestao.

Zberbanka: Štednja kod nas sigurna

-Svi štedni ulozi klijenata Zberbanke Srbija, kako fizičkih, tako i pravnih lica, apsolutno su sigurni. Primarna briga banke je sigurnost računa klijenata- rečeno je u ovoj banci.

Kao finansijska institucija, banka posluje u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije i striktnim internim procedurama. U vezi sa pomenutim slučajem, Banka je odmah reagovala obavjestivši nadležne organe u cilju brzog zakonskog rješenja situacije.

U banci ističu da nisu u mogućnosti da dodatno komentarišu ovu situaciju, s obzirom na to da je istražni postupak u toku.

(Novosti)