Region 12.10.2022.

Beograd jutros najzagađeniji glavni grad na svijetu

ČITANJE: 1 minuta

Prijestonice Srbije i Indije se, prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, smjenjuju na prvom mjestu liste najzagađenijih glavnih gradova na svijetu, na sajtu IQAir Earth. Na sajtu Beo eko piše da je kvalitet vazduha ovog jutra zagađen.

Nešto prije osam sati, Beograd je bio prvi u svijetu po zagađenosti vazduha, sa indeksom zagađenja 169, objavljeno je na sajtu IQAir Earth. Isti indeks zabeležen je i u indijskoj prestonici Delhi, prenosi RTS.

Budući da se podaci ažuriraju u realnom vremenu, prestonice Srbije i Indije se od jutros smenjuju na prvom mestu ove liste.

Podaci IQAir Earth pokazuju da su ovog jutra među gradovima sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji – Užice, Čačak, Obrenovac, Gornji Milanovac, Požarevac.

I na sajtu Beo eko, prema podacima do sedam časova, stoji upozorenje da je kvalitet vazduha na teritoriji Beograda zagađen.

Veći dio grada je u crvenoj zoni po prisustvu PM2,5 čestica.

Prisustvo PM10 čestica je u većem delu grada u narandžastoj zoni, što je označeno kao prihvatljiv nivo.

Na automobilima u centru grada prašina, garež i čađ

Prema podacima IQAir Earth o zagađenosti vazduha u glavnim gradovima, iza Beograda i Delhija, treći na svijetu po zagađenosti vazduha je Dubai sa indeksom 167.

Slijede Karači i Lahore u Pakistanu, Peking u Kini, Rijad u Saudijskoj Arabiji…

Inače, Beograd je i sinoć bio najzagađenija prijestonica na svijetu.

Oznake: Beograd, zagađenje