Vijesti 22.09.2016.

Berači voća za dan zarade 40 KM

ČITANJE: 2 minute

Voćari i vinogradari u potrazi za radnom snagom u sezoni branja voća, koja je u punom jeku, spremni su da plate dnevnicu od 30 do 40 maraka, a šansu da poprave kućni budžet prepoznaju nezaposleni, srednjoškolci, studenti i penzioneri.

Iako je mraz krajem aprila donekle smanjio rod voća, ratari poručuju da posla za one koji hoće da rade ima do kraja oktobra, do kada traje berba.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da je počela berba prvih sorti jabuke.

– Voće se neće samo obrati, trebaju nam radnici. Dnevnica je  oko 30 maraka, plus dva obroka i prevoz, a vrijedan radnik u sezoni može da zaradi oko 1.300 maraka – rekao je Dojčinović.

U voćnjacima Darka Miloševića u Ugljeviku prije nekoliko dana završena je berba šljive, a na poslovima branja bilo je angažovano dvadesetak radnika.

– Završili smo berbu šljive na pet hektara i pripremamo berbu jabuke. Imamo dosta stalnih radnika koji kod nas za dnevnicu od 40 maraka beru voće svake godine – rekao je Milošević.

Pune ruke posla imaju i hercegovački vinogradari, pa za branje sočnih grozdova, koji su ove godine, kako kažu,  natprosječnog kvaliteta, angažuju radnike iz okolnih mjesta.

– U sezoni berbe grožđa zapošljavamo deset sezonskih radnika, koji za dnevnicu od 40 maraka u vinogradu provedu osam sati – kazao je vlasnik podruma “Popovac” u Trebinju Stevo Popovac.

U preduzeću “Agroimpeks” u Gradišci ističu da je u toku berba jabuke sorte zlatni delišes, te da je sezonskih radnika vrlo malo.

– Radnicima obezbjeđujemo smještaj i hranu, a plaćamo ih po učinku, odnosno četiri feninga za kilogram ubrane jabuke – rekli su u “Agroimpeksu”.

Dodaju da naviše berača dolazi iz Srbije iz Aleksandrovca i Kruševca, zatim sa područja Hercegovine iz Čapljine, Mostara, Trebinja, Višegrada i Foče.

Njemačka

Direktor portala “EU posao” Andrej Rosić ističe da su od početka godine imali veliki broj oglasa za sezonske poslove u poljoprivredi u Njemačkoj.

– Sezonci u Njemačkoj mogu mjesečno da zarade i do 2.500 evra – rekao je Rosić.

Dodaje da je na portalu njnjnj.euposao.de trenutno aktivno oko 100 konkursa iz raznih oblasti u kojima poslodavci nude stalno zaposlenje.

(Glas)