Magazin 25.01.2016.

Beranac od porodične kuće napravio muzej Crvene Zvezde

ČITANJE: 4 minute
barjaktarovic crvena zvezda
Rade Barjaktarović, Beranac koji je još od malih nogu strastveni navijač Zvezde, od svoje porodične kuće napravio je pravi Zvezdin muzej koji skoro svakog ljeta posjeti više od 500 ljudi. Za razliku od drugih muzeja širom Srbije, ovaj nije otvoren za stalne posjete, niti postoji naplaćivanje ulaznica jer Rade ovde živi sa svojom porodicom.

-Oko 500 do 600 ljudi godišnje iz Srbije, koji krenu na more obavezno svrate do moje kuće, da se slikaju i upoznaju sa mnom. Delija ima širom svijeta i to mi je mnogo drago kad čujem- kaže Barjaktarović i dodaje da je “Zvezda život, a da su ostalo sitnice.”

Kako je istakao u razgovoru za Vice želju da od kuće napravi muzej imao je od malih nogu jer je kako kaže “Zvezda njegova ljubav”.

kuca zvezda 2

-Moja pokojna braća Tihomir i Miodrag su me često vodili na Zvezdine utakmice kad sam bio mali. Zvezda je postala dio mog djetinjstva, a sada je dio mog i života i moje porodice- kaže Barjaktarović i dodaje da su mu najveća podrška u životu supruga Elvira, sin Stefan i ćerke Bojana i Ivona.

Restauraciju ove porodične kuće u muzej podržali su mnogi Zvezdaši, međutim, Radetove komšije i nisu baš bile oduševljene.

kuca zvezda 3

-Komšije su reagovale različito, dok su se jedni oduševljavali drugi su negodovali, ali mene to ne zanima, jer ovo je moja kuća. Ovu kuću voli milionska armija navijača Zvezde i njihove mi pohvale i poruke podrške stižu sa svih strana i to mi je jedino bitno. Ispred kuće imam veliki bilbord na kom se nalaze imena svih fudbalera iz zlatne Zvezdine generacije kada smo postali prvaci svijeta. Takođe, na posebnom mjestu na bilbordu se nalazi i veliki delija i navijač Zvezde Novak Đoković- ponosno priča Rade.

Ono što je zanimljivo je to da ispod bilborda stoji poruka svima onima koji misle da Zvezda nije šampion a koja je kratko i jasno formulisana, kao i poruka da je sa Zvezdom mnogo ljepše i bolje.

Kako je istakao, oko muzeja uvijek ima posla. U narednom periodu Rade planira da osveži fasadu kao i da uradi krov u zvezdinom bojama. Ništa od navedenog njemu ne predstavlja teško jer kako kaže sve je to posvećeno “prvacima svijeta, našoj Zvezdi”.

Cijela porodica Barjaktarović ima dresove sa svojim imenima koje kako Rade ističe nose na mnogim Zvezdinim utakmicama.

kuca zvezda 4

-Za mene je napravljen poseban dres. Vi ne razumijete kakva je to ljubav prema klubu, hodnik u kući mi je pun Zvezdinih slika i slika Zvezdinih legendi koje su se slikale sa mojom porodicom. Trebalo mi je preko 30 godina da sve to sakupim- kaže ovaj vatreni navijač Zvezde i dodaje da se svakog dana trudi da što više obogati sadržaj muzeja.

Kako kaže, Radeta politika nikada nije zanimala jer dok su drugi išli na mitinge on je išao na Zvezdine utakmice.

-Politika me nikada nije zanimala, ja sam uvijek između mitinga i utakmica birao utakmice- kaže Rade. Nego, kakav bi to bio muzej da ga nisu “osveštali” fudbaleri Zvezde.

kuca zvezda

-Dolazilo mi je dosta legendi, bio mi je Miloš Šestić, Zdravko Borovica, Branko Klenkovski, a prije 6 godina mi je došao čitav fudbalski tim na čelu sa tadašnjim predsjednikom Vladanom Lukićem. Dolazili su takođe moji prijatelji Vladimir Šavija i Marko Savović a prošle godine sam od Slobodana Marovića dobio sliku iz Zvezdinog muzeja koja je tamo stajala 22 godine.

Tražili su je mnogi ali ja sam je zaslužio i donijeli su mi je. Samo mi još Dragan Džajić nije došao ali obećao je da hoće, sa njim se čujem skoro svakodnevno. U kući imam njegovu sliku staru 43 godine i to sa utakmice Jugoslavija Španija kada je mijenjao dres sa Amansiom- ponosno priča Barjaktarović.

Problema sa navijačima Partizana nikada nije imao, čak su kako ističe mnogi od njih bili gosti u njegovoj kući i veliki su mu prijatelji.

-Neprilika zaista nisam imao, možda nekih sitnih i to verbalnih kada je derbi Partizan-Zvezda. Dosta navijača Partizana koji su najveći grobari su moji veliki prijatelji, Raško Magdelinić, Bato Vulić, Vesko Cimbaljević, Nebojša Dukić i drugi. Bez obzira na boje kluba među nama vlada veliko poštovanje- zaključio je na kraju Barjaktarović.

(NN)