Svijet 18.12.2022.

BERBOK: Kada pomislim na djecu u Ukrajini, srce mi se stisne, ali nisu sami, imaju prijatelje u Njemačkoj

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock učestvovala je u prikupljanju pomoći za djecu Ukrajine te se između ostalog osvrnula i na situaciju u ovoj državi.

U humanitarnoj akciji lista BILD pod nazivom “Srce za djecu” Baerbock je izjavila kako je izuzetno teško posmatrati situaciju u kojoj se nalaze djeca u Ukrajini u ovom trenutku.

“Srce se stisne kada pomislim na strašne stvari koje djeca doživljavaju. Porodice koje traže zaštitu u kijevskoj podzemnoj željeznici, majke u Buči, ubijeni na putu kući, učenici koji rade zadaću uz svijeće. Ono što vam kažemo s punim uvjerenjem. Vi i vaši roditelji ste tako beskrajno jaki. Niste sami, imate prijatelje ovdje u Njemačkoj”, rekla je Baerbock.

Također, Baerbock se tokom gostovanja osvrnula i na druge segmente rata te je odgovorila i na pitanje da li vidi nadu za mir ovog Božića u Ukrajini.

“Ne smijemo izgubiti iz vida jednu stvar. Niko osim Putina nije započeo ovaj rat, a ako Putin to želi, rat će biti gotov sutra. Sve što treba jeste da naredi svojim vojnicima da se povuku. Nažalost, ne postoje iskrene indicije o tome”, poručila je šefica njemačke diplomatije.

Ipak, prekid vatre se, prema riječima Baerbock, ne smije dogoditi pod Putinovim uslovima.

“Oni ne žele ništa više od slobode i sigurnosti za svoje porodice za Božić. Prekid vatre po Putinovim uslovima ne bi okončao teror, naprotiv”, zaključila je Annanelena Baerbock, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Analena Berbok