Svijet 09.10.2022.

Berbok: Njemačka traži sankcije Iranu zbog gušenja protesta

ČITANJE: 1 minuta

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok izjavila je da će se ova država postarati da Evropska unija zamrzne novčana sredstva i zabrani ulaz odgovornima za nasilno gušenje anti-vladinih protesta u Iranu.

Oni koji tuku žene i djevojke na ulici, koji otimaju, proizvoljno zatvaraju i osuđuju na smrt ljude, stoje na pogrešnoj strani istorije. Ugroženim ljudima u Iranu poručujemo: stojimo uz vas i nastavit ćemo da to činimo , rekla je Berbok za list Bild am Zontag.

Njemačka, Francuska, Danska, Španija, Italija i Češka su podnijele 16 prijedloga za nove sankcije EU protiv Irana zbog suzbijanja protesta izazvanih smrću mlade žene Mahse Amini u pritvoru, prenosi Reuters pozivajući se na izvor u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, prenosi Avaz.

Sankcije bi trebalo da budu usvojene na sastanku ministara vanjskih poslova EU 17. oktobra u Luksemburgu, a predlagači ne očekuju da će zemlje članice EU imati primedbi na tekst sankcija. Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba. Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

(Z.M)

Oznake: Iran, Njemačka, sankcije