Bescarinske zone mamac za investitore u Banjaluku

Banjaluka bi strateški trebalo da se opredijeli da pored poslovnih ima i bescarinske zone, jer bi se time privukli strani investitori, a jačala bi i domaća privreda i otvarala se nova radna mjesta.

Mišljenje je ovo Zorana Talića, predsjednika skupštine grada Banjaluka, koji je ideju uvođenja bescarinskih zona na područje Banjaluke predložio još u Strategiji razvoja grada Banjaluka krajem 2018. godine, a ovih dana je ponovo aktuelizovao.

Talić navodi da je više razloga zašto Banjaluka treba da bude prvi grad u RS koji ima bescarinske zone.

“Prvi razlog je blizina s granicom Evropske unije, drugi dobra putna povezanost, a sve više se razvija i vazdušni saobraćaj. Uvođenje ovih zona može biti strateško opredjeljenje RS, a Banjaluka kao najveća lokalna zajednica u RS treba da bude preteča takvih ideja”, rekao je Talić.

Dodaje da bi time Banjaluka postala interesantnija za strane, ali i domaće investitore, te da bi i oni time mogli dobiti određene, bilo poreske bilo carinske, benefite.

Bescarinske zone se, kako ističe, mogu uvesti u tri modaliteta, a prvi je njihovo uvođenje na prostor postojećih poslovnih zona.

“Drugi je da se uvede jedna bescarinska zona sa subzonama, a to znači da se određenim kompanijama koje rade za tu poslovnu zonu dodijeli status bescarinske zone. Treće rješenje je da kompletna Banjaluka bude jedna bescarinska zona”, rekao je Talić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, smatra da je ovo dobar način da se privuku i strani i domaći investitori, te da se prilikom uvođenja ovih zona treba ugledati na dobre primjere iz okruženja.

“U blizini imamo sjajne primjere kao što je Pirot, koji se čak i prema nekim evropskim istraživanjima nalazi u vrhu Evrope kada je ovo u pitanju. Dakle, ne treba daleko da idemo, možemo da prepišemo od njih”, rekao je Blagojević.

Ističe da je Privredna komora RS već dovodila ljude iz Pirota da predstave način funkcionisanja ovih zona.

“Ono što je potrebno, s obzirom na složeno uređenje BiH, je da se sve institucije u to uključe jer neke nadležnosti su na nivou RS, a neke, kao što je carina, odnosno porez na dodatnu vrijednost, su na nivou BiH”, kazao je Blagojević.

Istakao je da je važno da se nađe način kako da se i jedne i druge institucije uključe.

“Ima mnogo zainteresovanih i iako zakonski preduslovi za osnivanje slobodnih zona u RS postoje, nemamo nijednu koja je zaživjela na takav način”, objasnio je Blagojević.

Naglasio je da iskustva iz zemalja iz okruženja pokazuju da je uvođenje bescarinskih zona zaista pun pogodak.

“Jako je važno da institucije prepoznaju značaj i da se nađu rješenja, jer benefiti su veliki, a to bi trebalo da bude dovoljan motiv”, smatra Blagojević.

Prema njegovim riječima, BiH već ima negativan predznak kada je u pitanju privlačenje stanih investitora.

“BiH je prema svim svjetskim istraživanjima na dnu u regionu i u Evropi, na ovaj način bismo sigurno bili daleko atraktivniji nego što smo sada”, zaključio je Blagojević.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da se za stvaranje bescarinskih zona u Banjaluci moraju utvrditi propisi na nivou BiH.

“Veoma je teško promijeniti propise na nivou BiH. Ovo bi vjerovatno podstaklo i omogućilo bolji razvoj za Banjaluku, ali mislim da je to teško očekivati dok se na nivou BiH ne formira vlast”, kazao je on.

(Nezavisne)

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u

Servisne informacije za 27. maj

Servisne informacije za srijedu, 27. maj 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojim raspolaže ovo Područno odjeljenje, za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična dijela. Narušavanja javnog reda i mira nije bilo. Dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše povrijeđena. Hitna pomoć U Stanici hitne

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju