Magazin 25.08.2018.

BESJEDNIK RISOJEVIĆ, LAUREAT NOGO Svečana akademija “Kočiću u čast”

ČITANJE: 3 minute

Centralni događaj književno-umjetničkog programa ovogodišnjeg 53. “Kočićevog zbora” biće održan ove subote u 20 časova, kada će u Kulturnom centru Banski dvor na svečanoj akademiji “Kočiću u čast” Kočićeva nagrada biti uručena srpskom akademiku i pjesniku Rajku Petrovu Nogu.

“Značajna, velika nagrada koju daje Udruženje književnika Republike Srpske. Kočić mi dođe nešto kao stric, i nešto istinski rođački postoji u njegovoj literaturi. Pa i po temperamentu smo slični. A i brkovi su nekako kod obojice nakostrešeni”, bile su prve reakcije Noga kada je ranije ove godine saznao da je laureat Kočićeve nagrade. Nogo će po preuzimanju nagrade održati i govor o Kočiću, a ovom pjesniku svježe je sjećanje na mnoge velike pisce koji su u vrijeme njegove mladosti sa dubokim poštovanjem govorili o piscu “Jauka sa Zmijanja”. Tako se Nogo sjetio i jednog Andrićevog zapisa.

“Gledao je Kočićevu fotografiju, pa se pitao na koga mu liči: ti brkovi, to čelo… Pa na Ničea! I sećam se kada ga je prvi put video Pero Slijepčević, da mu se učinio onako krupan, da sve puca na njemu – kao hajduk. Jer je on preteča mladobosanaca u mnogo čemu”, kaže Nogo, koji će nastupiti i u manastiru Gomionica u subotu sa početkom u 11 časova, a pored njega u porti manastira očekuje se i nastup Duška Vrhovca, Sandea Stojčevskog, Novice Đurića, Dejana Aleksića, Anđelka Anušića, Žarka Milenkovića, te Vesne Acevske.

Svi nabrojani književnici nastupiće i na svečanoj akademiji na kojoj će, takođe, biti uručena i nagrada “Zmijanjče” učenici Osnovne škole “Srbija” iz Pala Teodori Marković, dok će akademiju otvoriti govor gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ovogodišnji besjednik koji će govoriti u čast Kočića je književnik Ranko Ristojević.

“Kočićev zbor” završava u nedjelju, a pisci će ovaj dan tačno u podne posjetiti Kočićevo ognjište na Zmijanju u Stričićima, te čitati stihove pored tamošnjeg Kočićevog spomenika.

U okviru zbora u petak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske trebalo je da nastupi i poznati ruski pisac Zahar Prilepin, koji je zaustavljen na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine te mu je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ovakav odnos prema jednom piscu svjetskog renomea kakav je Prilepin naišao je na žestoku osudu kulturne javnosti u Republici Srpskoj.

U petak uveče u parku “Petar Kočić” u centru Banjaluke trebalo je da nastupe i dramski umjetnici Boško Đurđević, Goran Jokić i Duško Mazalica i time je trebalo da bude okončan program u parku koji je iz večeri u veče obuhvatao sve književne žanrove u kojima se Kočić za života okušao. Veče satire u četvrtak, umjesto na otvorenom, zbog kiše održano je u Muzičkom paviljonu parka sa Kočićevim imenom, a njemu u čast nastupili su Miladin Berić, Živko Vujić, Vojin Trivunović, Dragana Pašić i Darko Samardžić Kodar.

Izložba  “Kočićevo ognjište”

Muzej Republike Srpske, grad Banjaluka i Turistička organizacija grada Banjaluka ušli su u projekat formiranja zbirke “Kočićevo ognjište”. Zbirka se odnosi na popunjavanje već postojećih objekata na lokaciji Kočićeve rodne kuće.

Etnološko odjeljenje Muzeja RS prikupilo je i izložilo 55 trodimenzionalnih predmeta koji se odnose na tradicionalni način stanovanja, a zasad je pored tih predmeta izloženo i 11 fotografija iz zbirke Muzeja RS.

Fotografije prikazuju ljude, nošnje, predjele, tradicionalni način stanovanja i porodičnu zadrugu. Otvaranje izložbe “Kočićevo ognjište” biće na Kočićevom ognjištu, u Stričićima, ove nedjelje u 11 časova, takođe u okviru 53. “Kočićevog zbora”. Autor izložbe je Vladimir Đukanović.

(Nezavisne)