Vijesti 11.05.2016.

Beskućnik živi u mercedesu na Laušu

ČITANJE: 2 minute
mercedes beskucnik
Stari “mercedes” jedini je krov nad glavom za beskućnika Dragu Petrića. Na parkingu u Karađorđevoj ulici na Laušu, ovaj sredovječni čovjek već danima boravi u svom automobilu prepunom raznih stvari i izazva negodovanje brojnih mještana, jer kako kažu pravi ruglo u naselju.

Petrić je “zauzeo plac” odmah pored mjesne zajednice Lauš, preko puta restorana “Sirano”. U blizini je raskrsnica kojom svakodnevno prolaze i iščuđavaju se brojni stanovnici Lauša i Paprikovca.

Petrić sa novinarom “Glasa Srpske” nije želio mnogo da priča.

– Smjestio sam se u naselje u kojem sam i odrastao. Ovdje nikome ne smetam. Dolazila je i policija ali sam je otjerao. Ne trebate mi ni vi novinari – kratko je kazao Petrić!

Mještani se čude kako niko od nadležnih ne reaguje.

– Žao mi je ako je čovjek u problemima, ali je baš pronašao neprikladnu lokaciju za svoje sklonište. Tuda svakodnevno prolaze djeca, brojni pješaci a okolo su radnje, medicinske ustanove i restoran. Njegov “mercedes” sa onim smećem je  pravo ruglo. Iz kola se širi nesnosan smrad a koliko vidimo on svaki dan nanosi sve više starudije i smeća – rekla je mještanka Lauša Ana Lolić.

I vlasnici pojedinih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini parkinga gdje živi Petrić, kaže da ne znaju šta da rade.

–  Ne znam kako komunalna policija nije reagovala a viđali smo ih da su tu dolazili jer smo ih i zvali. On spava na prednjem sjedištu svog “mercedesa” a haubu koristi kao sto za ručavanje, pa ponekad tu ostavi i hranu, na kojoj se ptice skupljaju. Nekada zove i prolaznike da bi navodno počastio. Ponekad čak pusti muziku i zapjeva. Ne mogu reći da je ikoga napao, da ne griješim dušu, ali mnogi uveče zaziru da prođu tom stranom ulice jer je beskućnik neuredan – ispričao je vlasnik jednog od objekata u neposrednoj blizini parkinga.

Kaže da je načuo da je Petrić bivši radnik “Kosmosa”, te da ima i penziju. Nekada je živio na Laušu a mnogi ga i poznaju. Priča se i da ga je žena ostavila, pa je zbog toga ostao na ulici.

Iz Komunalne policije su rekli da su obaviješteni o slučaju.

– Rejonski komunalni policajac će izaći na teren i ukoliko utvrdi da su navodi iz prijave tačni preduzeće zakonom propisane mjere – rekli su iz komunalne policije.

U Centru za socijalni rad kažu da nisu obaviješteni o ovom slučaju.

– Mi od 2004. godine radimo sistematski na smanjenju broja beskućnika kroz programe Prihvatne stanice za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju i Prihvatne stanice za odrasla i stara lica zatečena u skitnji. Trenutno su u prihvatnoj stanici zbrinute dvije osobe – rekli su u Centru za socijalni rad.

(Glas Srpske)