Biznis 17.02.2016.

Besplatan internet za cijeli Njujork

ČITANJE: 1 minuta
njujork
Za samo nekoliko mjeseci Njujork će još jednom ući u istoriju – ovog puta tako što će internet postati javno dobro za sve građane.

Naime, skoro osam i po miliona Njujorčana, ali i brojni turisti, počevši od ovog ljeta moći će besplatno da se prikače na ultrabrzi WiFi bilo gdje u gradu.

Portali za bežični internet, visine tri metra, na kojima će biti postavljeni dvostruki ekrani visoke rezolucije, od 140 centimetara, za reklame – izgledaju futuristički baš kao što zvuče.

Visokotehnološki portali za WiFi biće postavljeni na mjesta starih telefonskih govornica u Njujorku. Više od 500 takvih stanica će da nikne po gradskim ulicama do kraja ljeta, a za 12 godina – čak 10.000.

Zašto je ovaj projekat atraktivan, skoro ne treba ni objašnjavati – jednostavni su za korišćenje, pružaju internet velike brzine građanima i posjetiocima, tačnije oko 100 puta brži internet nego prosječni javni WiFi.

-To znači da možete da aploudujete slike u djeliću sekunde, možete da daunlodujete film prije nego što uđete u metro, za manje od 30 sekundi- kaže generalna menadžerka firme “LinkNYC” Džen Hensli.

Svaki predajnik ima radijus od najmanje 45 metara prije nego što korisnika automatski poveže na sljedeći. Svaka stanica ima punjač i android tablet za pretraživanje interneta, telefonske pozive i lakši pristup informacijama o gradskim uslugama, kao i, naravno, dugme za poziv policije.

Ove stanice biće napravljene od livenog aluminijuma, tako da mogu da izdrže vandalizam, ali i teške vremenske uslove. Izgled je u skladu s okruženjem, dakle, krajnje urban.

(NN)