BESPLATAN KAMP Stotinu djece iz Banjaluke uživalo u Grčkoj

Stotinu djece uzrasta od devet do 14 godina iz Banjaluke, među kojima 60 članova Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Pelagić” boravili su u Dječjem kampu “Skuras” na grčkom poluostrvu Halkidiki od 7. do 15. juna, a ovakav projekat biće realizovan i naredne godine.

Djeca su besplatno boravila u kampu koji se nalazi u mjestu Nes Fokis, a boravak i prevoz organizovani su pod pokroviteljstvom Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj. Mališani su uživali u radostima na vodi, a svaki dan su imali i organizovane sportske aktivnosti.

Predsjednik RKUD-a “Pelagić” Olivera Čudić najavila je da je sa Predstavništvom dogovoreno da se i naredne godine organizuje besplatan boravak djece u kampu “Skuras” u trajanju od 15 dana.

– Naš RKUD je prvi put dobio ovakvu mogućnost, a s obzirom na to da su organizatori naveli da ne moraju biti svi članovi društva, uključili smo i tridesetak učenika OŠ “Ivan Goran Kovačić”, te desetak djece iz parohije Paprikovac slabijeg materijalnog stanja – navela je Čudićeva.

Ona je dodala da je kamp “Skuras” pravi mali grad, a da su djeca iz Banjaluke bila smještena u dijelu “Panorama”. Prema njenim riječima, svaki dan je bio isplaniran, a sve vrijeme uz djecu su, osim njihovih pratilaca, bili radnici kampa, spasioci na plaži i bazenu, kao i treneri iz kampa.

Djeca su imala priliku da učestvuju u mnoštvu sportova sa kratkom obukom trenera. Osim terena za fudbal, košarku, odbojku, tenis, na raspolaganju su bili i tereni za sve te sportove na pijesku, četiri bazena, amfiteatri i stolovi za stoni tenis. Mališani su se mogli okušati i u ekstremnom penjanju, jahanju konja, gađanju iz vazdušne puške, na poligonima spretnosti, trampolinama, te u borilačkim vještinama.

Čudićeva je pohvalila mališane, ističući da su odlično sarađivali, te radnike kampa za odličnu organizaciju i posvećenost bezbjednosti djece.

– Smatramo da je ovo jedan od najbolje organizovanih kampova i to su preporuke za dalju saradnju. Možemo biti ponosni na djecu jer su pohvaljena od menadžmenta da su veoma dobra grupa, te da nije bilo problema i incidenata – navela je Čudićeva, dodajući da godišnje kroz ovaj kamp prođe više od 10.000 djece.

(Srna)

DO KRAJA AVGUSTA U NOVOM SJAJU Kuli u Kastelu vraćaju sjaj prohujalih vremena

Obnova dijela tvrđave Kastel napreduje punom parom, pa bi do kraja avgusta novim sjajem trebalo da zasija kula na ovom svjedoku prohujalih vremena. Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je rekonstrukcija ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, završena prije mjesec. – Ojačani su zidovi gdje je to bilo

ODRŽAVANJE LOKALNIH PUTEVA Asfalt i za mještane Kuljana

Mještani Kuljana, jednog od najbrže rastućih prigradskih naselja, od danas će voziti znatno modernijom saobraćajnicom na pravcu prema Barlovcima. U okviru radova na investicionom održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva, danas je položen novi sloj asfalta na putu Kuljani – Barlovci – Cerići. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, sanirano je 500 metara ove saobraćajnice

PO PRVI PUT Grad Banjaluka neće finansirati nabavku energenata za Toplanu

Ovo će biti prva grijna sezona u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta za grijanje grada. Rekao je ovo juče Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, odgovarajući na pitanje da li je grad učestvovao sa preduzećem “Eko-toplane” u nabavci mazuta u količini od 27.000 tona. “Na sjednicama Skupštine grada više se neće davati garancije ni subvencije za

DUŠKO KOVAČEVIĆ: Očekujemo 100 hiljada putnika

Letovi “Rajanera” će donijeti višestruku korist Aerodromu Banjaluka, gradu i regiji, kaže direktor naše vazdušne luke Duško Kovačević. Dodaje da su detalji ugovora sa irskom kompanijom poslovna tajna. Optimizam koji vlada u i oko Aerodroma Banjaluka vidi se već od skretanja ka aerodromu sa magistralnog puta Laktaši – Gradiška. Na saobraćajnim ostrvima je posađeno i