Vijesti 27.06.2016.

Besplatan prevoz iz Banjaluke na obilježavanje “Dana sjećanja na Jadovno”

ČITANJE: 1 minuta

Sjećanje na ubijene Srbe u kompleksu logora Jadovno – Gospić – Pag u Hrvatskoj 1941. godine biće obilježeno 1. i 2. jula, a za građane iz Banjaluke koji žele da odaju počast žrtvama biće organizovan besplatan prevoz.

Kako je saopšteno iz banjalučkog Udruženja “Jadovno 1941”, koje okuplja potomke i poštovaoce žrtava ustaških logora, za prevoz iz Banjaluke organizovan je jedan autobus, te su pozvali građane da se što prije jave na broj telefona 051/333-500 ili na i-mejl adresu [email protected] kako bi sebi obezbijedili mjesto.

Dodali su da će ovim putnicima biti obezbijeđen i besplatan smještaj. Grad Banjaluka finansijski je pomogao organizaciju prevoza za obilježavanje „Dana sjećanja na Jadovno 1941. – 2016“.

Iz Udruženja podsjećaju da se ove godine obilježava 75 godina od jadovničkog stradanja.

Program počinje 1. jula u mjestu Plaško u Lici, gdje će biti osveštan krst visok 3,5 metara. Posjetioci će moći da poslušaju predavanje o žitiju vladike Save Trlajića, odnosno svetog Save Gornjokarlovačkog, koji je bio jedan od 38.000 ubijenih Srba u kompleksu logora Jadovno.

Sutradan, 2. jula, od deset časova će biti služen parastos kod Šaranove jame. Put će ih dalje voditi u Grušane, odakle kreće litija do Katine jame, zatim idu do Stupačinova, gdje je takođe postojao logor. Program će biti završen posjetom Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle.

Organizatori sabranja su Gornjokarlovačka eparhija i udruženja građana “Jadovno 1941” iz Banje Luke i Beograda.

U kompleksu logora smrti Jadovno – Gospić – Pag za samo 132 dana, od maja do avgusta 1941, ubijeno je više od 40.000 ljudi.