Vijesti 07.10.2022.

Besplatan smještaj u studentskim domovima Republike Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Smještaj u studentskim domovima u Republici Srpskoj biće besplatan za sve studente koji ostvare pravo na studentski dom, saopšteno je iz Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Troškove smještaja studenata u ustanovama studentskog standarda ubuduće će snositi Vlada Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Ovo je definisano odlukom o finansiranju smještaja i o sufinansiranju ishrane redovnih studenata u ustanovama studentskog standarda, navodi se iz Ministarstva.

Takođe, navode da će godišnje iz budžeta Republike Srpske biti obezbijeđeno 2.600.000 KM za finansiranje smještaja i 3,50 KM za sufinansiranje ishrane po jednom studentu dnevno.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ovo je još jedna mjera unapređenja studentskog standarda i uopšte visokog obrazovanja, jer je Zakonom o visokom obrazovanju uvedeno besplatno školovanje za sve studente od prve godine prvog ciklusa studija i prve godine drugog cilusa studija, koji redovno izvršavaju svoje obaveze.

(N.M.)