Vijesti 07.12.2015.

Besplatna škola planinarstva u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
planinari
U organizaciji Planinarsko – alpinističkog kluba (PAK) “Samit”, počela je besplatna Škola planinarstva za studente.

Časovi „Summit school 2015“ za preko 50 studenata sa skoro svih banjalučkih fakulteta se održavaju u Domu omladine, utorkom i četvrtkom od 18 do 20 časova, a trajaće do kraja decembra.

-To je drugi put da organizujemo besplatnu školu, s tim što smo se ovaj put fokusirali na studente. Cilj „Summit school 2015“ je privući sto više mladih u prirodu i ukazati im na raskošno prirodno bogatstvo kojim raspolaže Republika Srpska odnosno BiH, a među kojim planine zauzimaju dominantno mjesto. PAK „Summit“ će naglasak staviti na neophodnost podizanje ekološke svijesti i na zaštitu i očuvanje prirode – kaže jedan od predavača iz PAK “Samita”, Miroslav Trivić.

Šezdeset planina u BiH ima vrhove iznad 1500 m n/v, a vrhove više od 2000 m n/v ima 11 planina. Najviši vrh u našoj zemlji je Maglić sa 2386 mnv.

-Nastojimo da našim polaznicima prenesemo što više znanja i iskustava kako bi se što bolje snašli u planinskim uslovima i bili spremni da adekvatno odgovore na sve izazove na koje mogu naići u planini. Najviše ih zanimaju moja iskustva u ekstremnim uslovima prilikom savladavanja četiri od sedam najviših svjetskih vrhova koje sam sebi zadao kao cilj da popnem u narednom periodu – ističe Trivić.

Da bi studente uvjerili da je planinarenje pravi izbor za njih i da će imati višestruku korist od ovog hobija, predavači iz PAK “Samita” plan rada škole su podijelili na teorijsku i praktičnu nastavu.

Tokom teorijskih časova studentima ćemo objasniti sta je sve neophodno da imaju i znaju u i o planini (neophodna oprema, fizička priprema, opasnosti u planini, prva pomoć, orjentacija, korisni savjeti itd).

Praktična nastava u idućoj godini podrazumijeva izlete na kanjone i planine u Republici Srpskoj, na kojima će polaznici uz stručnu pomoć vodiča „Summita“ imati priliku da primjene sve ono što su naučili tokom teorijske nastave.

Po završetku besplatne Škole planinarstva, koja je organizovana uz pomoć sponzora Lutrije Republike Srpske, svi polaznici koji uspješno savladaju teorijski i praktični dio dobiće diplomu – planinar početnik.

(Banjaluka.net)