Vijesti 04.07.2016.

Besplatni pregledi kože u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Iz godine u godinu se sve više osoba odazove besplatnim dermatološkim pregledima koje kompanija dm već petu godinu organizuje na popularnim kupalištima u Bosni i Hercegovini.

Navedeno govori da realizacijom ove aktivnosti dm doprinosi tome da javnost prepoznaje opasnost od štetnog UV zračenja te želi djelovati preventivno.

U sklopu kampanje „Ljeto za 10!” dm je i ove godine u Banjaluci na gradskom bazenu “Aquana” upriličio edukativno-zabavni događaj, na kojem je veliki broj posjetilaca obavilo besplatan pregled kože i dobilo korisne savjete dermatologa o pravilnoj zaštiti prilikom izlaganja suncu. Osim toga, brojni posjetioci su kroz objektiv UV kamere saznali kako im koža zaista izgleda obasjana sunčevim zrakama prije i poslije nanošenja krema za zaštitu od sunca.

– Realizacijom ovih aktivnosti cilj nam je dodatno ukazati na posljedice pretjeranog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite kože te na veliki značaj redovnih posjeta i konsultacija sa dermatologom. Raduje nas činjenica da se iz godine u godinu besplatnim dermatološkim pregledima odazove veliki broj osoba jer edukacijom javnosti doprinosimo prevenciji kožnih oboljenja – kazala je Admira Isaković, članica Uprave dm-a.

Statistički podaci pokazuju da je u porastu broj oboljelih od melanoma u BiH zbog čega je potrebno kontinuirano informisati javnost o pravilnoj zaštiti jer je preventivno djelovanje preduslov za zdravu kožu i bezbrižno uživanje na suncu.

– Izlaganje suncu mora biti postepeno. Osnovne metode zaštite su izbjegavanje izlaganja suncu u periodu od 11:00 do 16:00 sati, a period može biti nešto duži ili kraći zavisno o UV indeksu. Veoma je važno zaštiti se adekvatnom odjećom, šeširima i naočalama za sunce koje su nepropustljive za UV zrake. Osim toga, potrebno je koristiti preparate za zaštitu od sunca koji se moraju izdašno nanositi svaka dva sata i poslije svakog kupanja, i oni predstavljaju dopunsku metodu zaštite – izjavio je dr. Zoran Vrućinić, dermatovenerolog sa Klinike za kožne i polne bolesti UBKC Banja Luka.

Serija edukativno-zabavnih događaja „Ljeto za 10!” nastaviće se 9.7. u Sarajevu na Termalnoj rivijeri Ilidža, 16.7. u Tuzli na Panonskim jezerima, 23.7. u Neumu ispred hotela Sunce i 30.7. u Vitezu, vodeni park Ribica.

(srpskacafe.com)