Vijesti 24.10.2018.

BESPLATNI UDŽBENICI ZA SVE ĐAKE Atletičar Duško Tadić pokreće peticiju na Trgu Krajine za podršku osnovcima

ČITANJE: 3 minute

Građani koji žele da podrže ideju da ubuduće svi osnovci u Srpskoj dobijaju besplatne udžbenike moći će od sljedeće sedmice potpisati ovu peticiju na Trgu Krajine.

Inicijativu i zvanično pokreće aktivista, atletičar i političar Duško Tadić, koji se za ovu priču zalago i u protekloj izbornoj kampanji, kada se kandidovao za poslanika u Narodnoj Skupštini RS. Mada potreban broj glasova nije osvojio, od ideje o besplatnim udžbenicima nije odustao, i vjeruje da će za sedam dana uspjeti prikupiti više od 3.000 potpisa kako bi inicijativu predao u NSRS.

– Cilj nam je i bio da vrijeme predizborne kampanje iskoristimo da predstavimo ovu ideju i da se konačno pokrene priča o besplatnim udžbenicima u Srpskoj. Kako su stručnjaci izračunali, potrebno je godišnje do 12 miliona maraka kako bi se za svih 91.000 osnovaca obezbijedile knjige. Za prvu godinu to može biti iz republičkog budžeta, a kasnije se može razmišljati i o drugim načinima – govori Duško Tadić iz Prve stranke, koji upozorava da se sredstva iz republičkog budžeta nerijetko rasipaju na „bespotrebne stvari“, te da sigurno ima prostora da se novcem poreskih obveznika finansira i kupovina knjiga za đake.

Prvog dana škole od Ministarstva prosvjete i kulture RS komplet udžbenika već dobijaju učenici prvog i drugog razreda, za šta se potroši oko miliona maraka, međutim za đake starijih razreda roditelji na jesen moraju izdvojiti od 86 do čak 188 maraka.

Tadić najavljuje da će od sljedeće sedmice na Trgu Krajine u Banjaluci biti postavljen štand za prikupljanje potpisa, a podršci se nada i iz drugih gradova. Kako napominje, treba insistirati i na tome da se štampaju „kvalitetniji udžbenici“, te da se knjige ne mijenjaju svake godine „zbog sitnica“ kako bi ih mogle koristiti i sljedeće generacije.

– Osnovna škola je obavezna i djeca trebaju imati ne samo besplatne udžbenike, već i jedan zdrav besplatanobrok. Vjerujem da ćemo nakon uspješne prve inicijative, dalje moći govoriti i o užini za đake, naročito kada znamo da je sve veći broj siromašnih porodica, te da neki učenici cijeli dan u školi provedu bez užine – upozorava Tadić.

Priča o besplatnim udžbenicima za osnovce ima sve više pristalica, naročito među roditeljima, koji znaju kako je to svakog septembra opremiti školarca za nastavu.

– Imam dvoje đaka, za knjige smo dali oko 250 maraka. Kupovali smo na rate, jer se stvarno ne može drugačije isfinansirati, plus još treba nabaviti i drugi pribor, bojice, flomastere, sveske, torbu. Osnovna škola je obavezna, a za djecu nema nikakvih povlastica. Muž i ja oboje radimo, pa opet jedva pokrpimo troškove – priča majka Nevena Jovanović.

Uspješne akcije

Duško Tadić iza sebe ima već nekoliko uspješnih akcija, bio je glavni pokretač inicijative da se u parku „Mladen Stojanović“ izgradi trim- staza, što su rekreativci priželjkivali godinama, a uoči novogodišnjih praznika trudi se i da paketićima obraduje što veći broj djece.

Zanimljivo je da ovaj humanista, novac za paketiće zarađuje prodajom plastične amabalaže, koju prikuplja uz pomoć prijatelja, te sve većeg broja građana.

(Srpskainfo)