Vijesti 29.09.2022.

Besplatnim preventivnim pregledima obilježen Svjetski dan srca

ČITANJE: 2 minute

Dom zdravlja Banjaluka obilježio je danas Svjetski dan srca organizovanjem besplatnih preventivnih pregleda građana kod Gradske tržnice.

Banjalučani su imali priliku da dobiju stručne savjete o zdravom načinu života, te faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Medicinski radnici iz timova porodične medicine su građanima omogućili mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krv, kao i analizu tjelesne mase.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je novinarima da ova zdravstvena ustanova veliki akcenat stavlja na preventivne preglede.

Ona je istakla da je u Domu zdravlja otvoren Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti koji vodi računa o svim preventivnim aktivnostima s ciljem povećanja obuhvata građana kojima će biti urađeni preventivni pregledi na ranom otkrivanju faktora rizika za određena oboljenja, kao i njihovo otkrivanje u fazi prije pojave simptoma i kada su izlječive.

Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske i načelnik Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Tamara Kovačević Preradović istakla je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik obolijevanja i umiranja, kako u svijetu, tako i u Republici Srpskoj, ali da je u proteklom periodu zabilježen trend smanjenja mortaliteta.

Predsjednik Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “Dijabet broj jedan” Jelena Škrbić Radić rekla je da ovo udrženje promoviše prevenciju oboljelih od dijabetesa.

“Ova bolest se mora držati pod kontrolom jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti”, istakla je Radićeva.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj Duško Vulić istakao je da svake godine u svijetu 17,9 miliona ljudi umre od posljedica bolesti srca i krvnih sudova.

On je naveo da su faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomjerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.

“Za 20 godina, koliko se bavimo preventivnim programima, uspjeli smo da Republici Srpskoj i Federaciji BiH smanjimo smrtnost od ove bolesti i da više nismo među zemljama veoma visokog rizika. Taj podatak je prošle godine i zvanično objavila Svjetska zdravstvena organizacija”, rekao je Vulić.

Podršku i pomoć banjalučkom Domu zdravlja pri organizaciji obilježavanja Svjetskog dana srca dali su predstavnici Fondacije “Zdravlje i srce”, Udruženja kardiologa Republike Srpske, Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “Dijabet broj jedan”, studenti Medicinskog fakulteta u Banjaluci i učenici Medicinske škole.

Svjetski dan srca – 29. septembar obilježava se od 2000. godine širom svijeta s ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se obolijevanje od kardiovaskularnih oboljenja može spriječiti uvođenjem zdravih životnih navika i redovnim ljekarskim kontrolama

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je “Koristi srce za čovječanstvo, za prirodu i sebe”.

(Srna)