Vijesti 09.03.2018.

Besplatno mjerenje očnog pritiska u sedmici glaukoma: Sačuvajte svoj vid na vrijeme!

ČITANJE: 1 minuta

U svijetu se sedmica glaukoma ove godine obilježava od 11. do 18. marta, a obilježavanju će se pridružiti i naš tim koji će u toj sedmici svim zainteresovanim pacijentima mjeriti besplatno očni pritisak.

«Glaukom je progresivna bolest očnog živca koja dolazi bez simptoma i upravo zato je zovu “tihim kradljivcem” ili “tihim ubicom” vida. Ova bolest koja je drugi uzrok sljepila u svijetu, bez vida je do sada ostavila više od šest miliona ljudi.

Jednostavnije rečeno, radi se o povećanju očnog pritiska iznad maksimalne normalne vrijednosti od 21 mmHg. Ovakav porast očnog pritiska može nastati na dva načina, najčešće smanjenim oticanjem očne vodice u oku, a rjeđe nakon upalnih procesa ili povreda oka. Upravo zato u ovoj sedmici želimo da svima damo priliku da na vrijeme otkriju ukoliko mogućnost za pojavu glaukoma postoji, » istakao je Bojan Kozomara, direktor klinike Svjetlost Banja Luka, i jedan od doktora koji je veći dio svojih istraživanja posvetio upravo glaukomu.

U klinici Svjetlost možete dobiti potrebne lijekove i terapiju, ali možete i trajno korigovati očni pritisak i zauvijek se riješiti kapi, zahvaljujući Ex-press glaukomskom šantu. Ex-Press glaukomski šant je trenutno najsavremenija, najefikasnija i najmanje invazivna metoda kojom se na klinici Svjetlost Banja Luka kod preko 95% pacijenata trajno koriguje povišen očni pritisak i pacijente oslobađa doživotnog ukapavanja antiglaukomske terapije. Efekti operacije vide se nakon 2-3 dana, a svojom veličinom, koja je manja od vrha jagodice prsta, šant ne ometa normalno funkcionisanje oka.

Ukoliko želite da se prijavite za besplatno mjerenje očnog pritiska to možete uraditi putem besplatnog telefona 0800 50 113 ili u inbox na Facebook stranici klinike Svjetlost Banja Luka.