Sport 26.05.2017.

Besplatno učešće u kulturnim i sportskim sadržajima za djecu iz višečlanih porodica

ČITANJE: 3 minute

Na inicijativu Gradske uprave, danas je potpisan Memorandum o saradnji između Udruženja porodica sa četvoro i više djece i 25 udruženja iz oblasti kulture i sportskih organizacija.

Vršilac dužnost Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić kazala je da je Grad putem Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku i Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu pokrenuo inicijativu da se omogući djeci iz višečlanih porodica sa područja grada Banje Luke učešće bez naknade u kulturnim i sportskim sadražajima.

-Drago nam je da je inicijativa odmah prepoznata i da će današnjim potpisivanjem memoranduma to biti omogućeno, odnosno da će djeca moći nesmetano da se uključuju u sportske, kulturne i druge aktivnosti. To je samo jedan od načina na koji podržavamo višečlane porodice u gradu – naglasila je Trivićeva i dodala da Grad pruža podršku Udruženju i kroz redovno finansiranje, stipendije za učenike i studente, te besplatan boravak djece u vrtićima.

I u narednom periodu, prema riječima vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu Dragana Banjca –  planirano je potpisivanje memoranduma sa novim udruženjima i organizacijama. Današnje potpisivanje je upriličeno i povodom deset godina postojanja i rada Udurženja porodica sa četvoro i više djece, koje okuplja preko 600 porodica.

-Želimo da svako dijete koje ima želju i volju da se bavi sportom to i postigne, a nikako bude uskraćeno iz materijalnih razloga. Ovo je samo jedan od načina kojim ćemo mi u narednom periodu popularizovati sam sport i naša nastojanja da što više banjalučke djece uključimo u besplatan sport – istakao je Banjac.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Jovan Radovanović zahvalio je Gradu na prepoznavanju potrebe da se djeca iz višečlanih porodica bave sportom besplatno.

-Znajući da je preko 70 odsto porodica sa četvoro i više djece nezaposleno i da nemaju nikakvih primanja, značajna je svaka marka koja ostane u budžetu te porodice – rekao je Radovanović, te zahvalio i udruženjima i organizacijama koje su obezbijedile djeci da se bave raznim aktivnostima.

Nevenka Rodić iz Studija glume „Roda“ kaže da se raduje što je Grad prepoznao tu inicijativu i pozvao na saradnju udruženja iz oblasti kulture i sporta.

-Veseli me što ću primiti nove male glumce, koji mogu da dođu i da se upišu bez naknade – naglasila je ona.

Zadovoljstvo što je imao priliku da bude učesnik ove inicijative, izrazio je i Aleksandar Vrhovac iz OFK „Spartak“.

-Žao mi je što postoje djeca koja zbog lošeg materijalnog stanja u porodici ne mogu da se bave sportom i zato pozdravljam ovu inicijativu i želim da ih bude još više – kazao je Vrhovac i napomenuo da je njihov klub i do sada vodio računa ne samo o djeci iz višečalnih porodica nego i slabijeg finansijskog stanja i samohranih roditelja.

-Isto mišljenje imaju i sve moje kolege koje su danas ovdje bili prisutni na potpisivanju memoranduma – zaključio je Vrhovac.