Vijesti 20.10.2022.

Bespravno posječena 3.894 kubika drveta

ČITANJE: 2 minute

Šumokradice su u prvoj polovini ove godine bespravno posjekle 3.894 metra kubna drveta u Republici Srpskoj i zbog toga su podnesene 652 prijave, rečeno je Srni u Javnom preduzeću “Šume Srpske”.

“Ovakve štete su konstantne i predstavljaju veliki problem. Zato je obaveza da budu preduzete sve neophodne mjere da bi se ova negativna pojava smanjila i to kontinuiranom zajedničkom aktivnošću sa republičkom inspekcijom, policijom i uz adekvatnu podršku pravosuđa u smislu bržeg odlučivanja po prijavama”, istakli su iz “Šuma”.

Podneseno je 128 krivičnih i 524 prekršajne prijave, a iz ovog preduzeća pojašnjavaju da je to učinjeno po osnovu bespravnih sječa sa otuđivanjem ili bez otuđivanja šumskih drvnih sortimenata, krađe gotovih šumskih drvnih sortimenata i ostale štete.

“Od ukupno podnesenih prijava, u prvih pola godine riješene su četiri krivične i 35 prekršajnih”, precizirali su iz “Šuma”.

Uz napomenu da su ovakve štete znatno manje u odnosu na prethodni period, iz “Šuma” su istakli da je i dalje obaveza pojačati zaštitu od bespravne sječe.

Protiv radnika “Šuma”, koji su učestvovali u nelegalnim aktivnostima, pokrenuti su postupci za utvrđivanje odgovornosti i izrečene disciplinske mjere.

“Kada drvni sortimenti, koji potiču iz nelegalnih aktivnosti, budu pronađeni na vozilu ili stovarištu kupca, te ako on vrši njihovu preprodaju, biće raskinut ugovor o isporuci drvnih sortimenata i prekinuta saradnja sa kupcem”, napomenuli su iz “Šuma”.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da, u skladu sa aktima Vlade Republike Srpske, kontinuirano kontrolišu promet i pilanska postrojenja, u saradnji sa policijom i Inspektoratom.

Ove kontrole u cijeloj Srpskoj su, navode iz “Šuma”, nenajavljene, a pojačan je i rad čuvarskih službi, uz sve češće korištenje video-nadzora i postavljanje rampi na šumskim kamionskim putevima.

“Uprava je zadužila direktore naših organizacionih dijelova da preduzimaju sve neophodne radnje na suzbijanju bespravne sječe i otuđenja šumskih drvnih sortimenata, te mjere čiji je cilj kažnjavanje svakog protivpravnog ponašanja”, navode iz “Šuma”.

(Srna)