Politika 13.08.2021.

Best of “Tri M”

ČITANJE: 2 minute

Kako god zavrtim moguća rješenja ili bar prividni izlaz iz sadašnje, nazovimo je tako, političke krize u kojoj se nalazi BiH, stvari se kreću u kombinaciji “Tri M”, bar što se tiče Republike Srpske.

Tačnije, između Milorada, Mirka i Mladena (Dodika, Šarovića i Ivanića).

Kako se radi o trojici trenutno najiskusnijih političara iz Srpske, teško je moguće oteti se utisku da ovih dana, mimo zvaničnih stranačkih struktura, nisu uspostavili direktnu “vruću” liniju, kako bi pokušali naći neko prihvatljivo rješenje.

Upravo su Milorad, Mirko i Mladen političari sa najviše odigranih utakmica u posljednjih tridesetak godina i prirodno je da i sada imaju tu vrstu odgovornosti da daju svoj doprinos u rješenju ovog Inckovog čvora.

Čak se tu i ne radi o spasavanju Milorada Dodika od njega samog ili sankcija međunarodne zajednice koje vise kao zadnja opcija ili pomirenju starih političkih rivala, vec sve više spada u domen normalnije političke komunikacije koje je možda nedostajalo u prethodnom periodu.

Mirko Šarović je, prema pouzdanim informacijama, prilično blagonaklono i relaksirano prihvatio mogucnost formiranja koncentracione vlade, a tu logiku prate i njegova dva zamjenika u SDS-u, Rado Savić i Milan Radović.

Mladen Ivanić se nije javno previše eksponirao ili izjašnjavao na ovu temu, ali sasvim je sigurno da je uključen u sadašnje politicke procese. Ivanić sa svojim velikim iskustvom u politici sigurno može biti od pomoći i Dodiku i Šaroviću.

Šta će iz svega da bude teško je sada predvidjeti, jer koliko god je politika prevrtljiva u ovdašnjim kombinacijama, uvijek treba imati na umu i međunarodni faktor koji ima svoj jak uticaj, ali i sve mehanizme da ga sprovede i praktično.

Zaključak bi bio – stari, iskusni politički lisci ipak bi mogli zavrtiti još jedan krug na opšte iznenađenje i svog stranačkog podmlatka koji sa nevjericom osluškuje informacije sa “vruće linije”. Možda nas sve iznenade. Best of “Tri M”.

(D.J.)